Herinneringscentrum Westerbork
zaterdag 23 januari 2010.
AMSTERDAM (ANP) - Onder de noemer: 102.000 Namen Lezen spreekt Jules Schelvis, overlevende van vernietigingskamp Sobibor, zaterdag in Amsterdam de eerste naam uit van een lange lijst met namen van 102.000 slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland zijn weggevoerd en vermoord.
Tot woensdag 27 januari worden de namen van slachtoffers gelezen. Het is dan precies vijfenzestig jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.
Dit is voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aanleiding voor het organiseren van de bijzondere herdenking. Na Schelvis zullen ook staatssecretaris Jet Bussemaker en voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer bij het Muiderpoortstation in Amsterdam namen voorlezen van slachtoffers. Vanuit Amsterdam, Maastricht, Rotterdam en andere steden vertrekken zaterdag bussen naar kamp Westerbork die rijden langs verschillende plekken die verband houden met de Jodenvervolging. Onderweg gaat het lezen van namen in de bussen door. Rond middernacht komen de bussen aan op het kampterrein waarna het noemen van de namen daar wordt voortgezet.
Vrijwilligers, bijna zevenhonderd kampoverlevenden en bekende Nederlanders zullen bij toerbeurt tot en met woensdag de namen blijven lezen. Twee lezers melden zich per telefoon uit Israƫl en de Verenigde Staten. De laatste naam die wordt voorgelezen is die van Heinrich Zysmanowicz. Zijn naam wordt uitgesproken door kampoverlevende Fia Polak.
Bron: EdeStad.nl
Startpunt van het voorlezen van 102.000 namen: het Muiderpoortstation in Amsterdam