zaterdag 22 mei 2010

Walvis voor de kust van Israël











11-05-2010 - Er zwemt een grijze walvis voor de kust van Israël. Dat is in geen 300 jaar gebeurd. Grijze walvissen zijn baleinvissen waarvan er nog maar twee groepen overleven, een voor de kust van Zuid-Korea en een andere groep die pendelt van Alaska naar Californië. In de Atlantische Oceaan stierven grijze walvissen uit door overbevissing aan het begin van de 18de eeuw. 

De grijze walvis in de Middellandse Zee werd zaterdag voor het eerst opgemerkt door Aviad Scheinin, voorzitter van een in dolfijnen gespecialiseerd onderzoekscentrum. Hij volgde de walvis gedurende twee uur. Zijn vondst is intussen bevestigd door andere experts. Ze gaan ervan uit dat het dier verdwaalde ter hoogte van Alaska, door de Beringstraat zwom naar de Atlantische Oceaan en dan de voorouderlijke trekroute van grijze walvissen afzwom naar de Middellandse Zee, waar ze vroeger de gewoonte hadden te bevallen.

De vondst van dit dier zal de roep om opnieuw grijze walvissen uit te zetten in de Atlantische Oceaan versterken. Enkele jaren geleden werd dat project opgedoekt omdat experts er van uitgingen dat ze niet zouden overleven in deze vervuilde oceaan. De 13 meter lange kanjer voor Israël bewijst het tegendeel.

Bron: Nieuwsblad.be