dinsdag 16 juni 2015

Verdacht gedrag Joodse instellingen; Beveiliging moet beterEr is een groeiend aantal verdachte handelingen bij Joodse objecten, constateert de Joodse veiligheidsorganisatie Bij Leven en Welzijn (BLEW) in haar dreigingrapportage 2015.

De veiligheidsdienst zegt „ondanks de extra inzet van politie en Koninklijke Marechaussee een sterke stijging te hebben waargenomen van voorbereidingshandelingen voor een aanslag, met name vermoedelijke voorverkenningen rondom scholen, synagogen, maatschappelijke instellingen en andere objecten van de Joodse gemeenschap”.

BLEW stelt dat ze voorbeelden kennen van „vreemd gedrag”: „Onbekenden die zich op verdachte wijze en met onduidelijke redenen in en rondom gebouwen begeven of dat proberen.” Dergelijk gedrag is waargenomen door BLEW-medewerkers en vastgelegd op beelden van bewakingsvideo’s.

Stichting Bij Leven en Welzijn, het adviesorgaan ter bescherming van de Joodse gemeenschap in Nederland, benadrukt dat er geen reden is voor paniek, maar noemt het wel opvallend. „Onze operationele veiligheidsorganisatie neemt een sterke stijging waar wat betreft mogelijke voorbereidingshandelingen door informatieverzameling.”

BLEW wil de beveiliging van Joodse objecten verder opschroeven. Een jaar geleden werden bepantserde politiecontainers neergezet bij Joodse objecten in de Randstad. Na aandringen van BLEW werd ook de Koninklijke Marechaussee ingeschakeld.

jodendomonline