woensdag 5 september 2012

Stafchef leger VS: Geen Amerikaanse steun voor Israëlische aanval op Iran

Oud VN ambassadeur John Bolton adviseert Israël Iran zo snel mogelijk aan te vallen

President Obama, stafchef generaal Martin Dempsey en oud VN ambassadeur John Bolton.

De stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten, generaal Martin Dempsey, heeft laten weten dat de VS geen steun zal verlenen aan een Israëlische aanval op Iran. Volgens Dempsey zou de internationale coalitie die Iran onder druk zet uit elkaar vallen als de Joodse staat hiertoe over gaat. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney leverde forse kritiek op Obama en beschuldigde hem ervan Israël 'onder de bus' te hebben gegooid. John Bolton, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de VN, verklaart in een vandaag gepubliceerd interview dat Obama nooit Iran zal aanvallen, en vindt dat Israël het zo snel mogelijk alleen moet doen.

Dempsey herhaalde in Londen dat een aanval op de Iraanse nucleaire installaties het kernprogramma van het land zal vertragen, maar waarschijnlijk niet zal kunnen stopzetten. 'Ik wil niet medeplichtig zijn als ze (Israël) besluiten om het te doen,' voegde hij er aan toe, daarmee aangevend dat de Joodse staat -in ieder geval onder president Obama- geen steun van Amerika zal krijgen. Dempsey zei verder 'niet te weten' hoe ver het Iraanse nucleaire programma is gevorderd, en dat de sancties tegen het land inmiddels beginnen te werken en daarom langer de tijd zouden moeten krijgen.

De timing van Dempsey was erg ongelukkig gekozen, aangezien het IAEA juist een rapport heeft uitgebracht waarin wordt geconcludeerd dat Iran sinds mei bijna 45 kilo uranium naar 20% heeft verrijkt, zodat het totaal op 189,4 kilo komt, een stijging van 31%. Hieruit blijkt dat de sancties het Iraanse nucleaire programma in het geheel niet hebben vertraagd - integendeel.

De Israëlische premier Netanyahu en minister van Defensie Barak hebben net als hun voorgangers jaren verspild met naar Amerika te luisteren door de al in 2007 geplande aanval keer op keer uit te stellen. In het licht van de aanstaande eerste Iraanse kernbom blijkt dat Obama Israël enkel aan het lijntje heeft gehouden.

De voormalige Amerikaanse VN ambassadeur John Bolton zegt vandaag in een interview met het Israëlische Maariv dat het Iraanse nucleaire programma alleen nog met geweld kan worden gestopt, maar dat Obama dit in zijn ogen nooit zal doen en het stoppen van de Iraanse bom daarom geheel van Israël afhangt. 'Israël heeft net als andere landen het recht op zelfverdediging. Israël heeft twee keer vijanden aangevallen die kernwapens ontwikkelden (Irak en Syrië), en heeft ook in dit geval het recht om dit te doen,' aldus Bolton.

Bron: XanderNieuws

Read: Bolton to Israel: Attack, It's Your Right