maandag 3 december 2012

Internationale kritiek op bouw van Joodse woningen


De internationale gemeenschap was zondag in rep en roer, nadat Israël op het eenzijdige verzoek van de Palestijnse Autoriteit aan de VN om erkenning, reageerde door de bouw van meer Joodse woningen in Judea en Samaria goed te keuren.

Groot Brittannië en Frankrijk zouden de aanval op Israël leiden door het terugroepen van hun respectievelijke ambassadeurs te overwegen.

In de VS veroordeelde de minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de Israëlische reactie, hoewel Washington ook hard had gestreden om de Palestijnen te weerhouden van hun nutteloze stunt in de Algemene Vergadering van de de VN.

Rahm Emanuel, die de Amerikaans en de Israëlische nationaliteit heeft, president Obama's stafchef was en nu burgemeester van Chicago, hekelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wegens zijn 'ondoorgrondelijk gedrag'.

VN-chef Ban Ki-moon was al even dramatisch, toen hij de geplande 3000 Joodse appartementen een 'bijna fatale klap' voor de vooruitzichten op vrede in de regio noemde.

De 3000 nieuwe appartementen zullen binnen de grenzen van reeds lang gevestigde Joodse gemeenschappen worden gebouwd, en vormen daarmee geen schending van enige met de Palestijnen gesloten overeenkomst.

Daarentegen was de motie die de Palestijnse Autoriteit vorige week indiende bij de VN wel een schending van een belangrijk deel van die zelfde overeenkomsten, namelijk dat een eind aan het conflict, door de oprichting van een Palestijns Arabische Staat, alleen tot stand moet komen door bilaterale onderhandelingen.

Er klonken ook stemmen voor Israël, zoals de Amerikaanse senator John McCain, die voor Israëls Channel 10 News zei dat de erkenning van Palestina door de VN 'niet onbeantwoord kan blijven'.
Hij stelde voor, dat de VS ook strafmaatregelen moet nemen door financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit in te houden.

Het is belangrijk te weten, dat al tientallen jaren Joodse woningen worden gebouwd in gevestigde nederzettingen, en is toegestaan onder de voorwaarden van de lopende overeenkomsten. De Palestijnse stap bij de VN is echter een volledige breuk met bilaterale onderhandelingen, en maakt pogingen om een echte en blijvende vrede te bereiken veel ingewikkelder.

En toch krijgt Israël van de internationale gemeenschap het verwijt dat het een 'ondoorgrondelijke' 'bijna fatale klap' heeft gegeven aan het vredesproces.

Bron: IsraelToday-NL

Read: UK, France might recall ambassadors over new Jewish housing

HENOCH'S C-Z BLOG VINDT, BIJBELS GEZIEN, DAT DE GEHELE WESTELIJKE JORDAANOEVER BIJ ISRAEL HOORT, EN DAAROM MOET/ZAL ISRAEL HET VOL BOUWEN! DAT GELDT VOOR JERUZALEM EN UITEINDELIJK OOK VOOR GAZA, WAT DE WERELD OOK ZEGT OF ERVAN VINDT.