dinsdag 6 september 2016

Netanyahu gewoon in Nederland, banden tussen ons en Israël blijven opperbest

Hoera, de haters hebben verloren!Ondanks de pro-Palestijnse lobby om premier Netanyahu van Israël de toegang tot Nederland te ontzeggen of zelfs direct uit te leveren aan het Internationaal Strafhof, zijn gestrand.

Een staatsbezoek van de premier van Israël: ooit was dat in Nederland gewoon een vriendschappelijke en nietszeggende formaliteit (zoals staatsbezoeken van welk land dan ook dat doorgaans plegen te zijn), maar ditmaal was het anders. Oud-premier Dries van Agt riep op nationale televisie openlijk op om premier Benjamin Netanyahu – volgens dolle Dries een “oorlogsmisdadiger” – voor het internationale gerecht te brengen, op Radio 1 werden enkele vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap de huid volgescholden en in de Schilderswijk laaide het antisemitisme op tot ongekende hoogten. Vandaag stonden zelfs enkele boze bejaarde Arafat-sjaaltjes een petitie te overhandigen aan de Tweede Kamer, waarin werd opgeroepen tot het boycotten van Netanyahu’s bezoek aan ons parlement.

Als ik zou zeggen ‘bizar’, dan zou dit nog een understatement zijn om deze golf van haat richting Israël en Netanyahu te omschrijven. Triest hoe antisemitisme, antizionisme en een algeheel gebrek aan kennis over het Midden-Oosten tot deze situatie hebben kunnen leiden. Israël is een fatsoenlijk land, en moet dan ook fatsoenlijk behandeld worden. Jammer dat enkele ongelikte beren er dan toch voor kunnen zorgen dat er een naar sfeertje rond dit staatsbezoek is komen te hangen.

Maar: er is ook goed nieuws, want gelukkig zijn ook de pro-Israëlische krachten nog op volle sterkte aanwezig.

dagelijksestandaard