maandag 12 april 2010

Herdenking bevrijding kamp Westerbork











In het voormalige kamp Westerbork, waar vandaag 65 bevrijding van het kamp wordt herdacht, is de 87-jarige Selma Engel-Wijnberg benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij is de enige Nederlandse vrouw die de verschrikkingen van het Poolse vernietigingskamp Sobibor heeft overleefd.
Minister Klink reikte de onderscheiding uit tijdens de presentatie van het boek 'Selma, de vrouw die Sobibor overleefde' van journalist Ad van Liempt.










Foto @ANP

Klink bood ook excuses aan namens de Nederlandse regering voor het feit dat zij samen met haar man, de Poolse jood Chaim Engel, na de oorlog niet meer welkom was in Nederland. Zij dreigden te worden uitgezet omdat Chaim de Poolse nationaliteit had. Het echtpaar is toen naar Israël, en later naar de VS geëmigreerd.

"Te lang hebben we in Nederland gezwegen over hoe we met overlevenden zijn omgegaan. Terwijl we bovendien zoveel van u, van uw levensmoed, doorzettingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel kunnen leren", aldus Klink.

Selma werd in 1943 vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar Sobibor, waar ruim 99 procent van de kampbewoners door de nazi's werd vergast. Tijdens een opstand tegen de kampbewakers wist zij, samen met Chaim, te vluchten.

Bekijk de NOS-uitzending 'Selma, de vrouw die Sobibor overleefde





Foto Selma Holocaust Museum



Stille tocht

Tijdens de herdenking van de bevrijding van kamp Westerbork door de Canadezen spelen overlevenden een bijzondere rol.
Voorafgaande aan de herdenking leidden enkele kampoverlevenden leerlingen van het Dollardcollege uit Bellingwolde en de Duitse zusterschool Ludgerus uit Rhede rond.
Het programma begon om 13.30 uur met een stille tocht over het kampterrein en een programma bij het Nationaal Monument Westerbork. Acteur Bram van der Vlugt las enkele afscheidskaartjes voor.
De herdenking wordt afgesloten met een bloemlegging bij het Nationaal Monument Westerbork in aanwezigheid van officiële vertegenwoordigers uit binnen- en buitenland.















Bron: NOS