zaterdag 14 mei 2011

Leger Israël klaar voor nieuwe Palestijnse opstand

Eindelijk wat nieuws - één dag van tevoren - over de zeer zorgelijke toestand voor Israël i.v.m. de Nakba-dag in het Reformatorisch Dagblad!


JERUZALEM – Al wekenlang doen op internet berichten de ronde over een derde Palestijnse opstand en Arabische massamarsen naar de grenzen van Israël. Dat zou morgen moeten gebeuren, de dag waarop Palestijnen de ”Nakba” herdenken.


De drie dagen van protesten hadden vrijdag moeten beginnen. De Israëlische politie nam echter het zekere voor het onzekere. De oproerpolitie was vrijdag in Oost-Jeruzalem massaal op de been om te voorkomen dat er zich ordeverstoringen voor zouden doen.

Bij de Damascuspoort in de Oude Stad wachtte de bereden politie, een waterkanon stond klaar en agenten van de grenspolitie lieten alleen mannen boven de 45 jaar en vrouwen toe op de Tempelberg voor het vrijdaggebed.

De mannen die de Oude Stad niet in mochten, zeiden dat ze geen idee hebben of er een uitbarsting zal plaatsvinden. „Met de hulp van Allah blijft het vandaag rustig”, zei een van hen. „En er is niemand die weet wat er zondag gaat gebeuren.”

Later in de middag deden zich vrijdag onlusten voor in de wijken Silwan, op de Olijfberg en in Isawiya. De politie hield zeker elf Palestijnen aan en enkele demonstranten raakten gewond door rubberen kogels en traangas. Ook deden er zich vrijdag ongeregeldheden voor op verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever.



Vandaag en morgen volgen mogelijk meer protesten. Morgen herdenken de Palestijnen namelijk ”Nakba”, ofwel de catastrofe van de oprichting van de staat Israël. Voor de zionisten was de oprichting van de Joodse staat Israël op 15 mei 1948 een belangrijke stap voorwaarts. Honderdduizenden Palestijnen raakten echter hun huis kwijt, omdat ze vluchtten of werden verdreven. Dat gebeurde in een oorlog die Arabische landen waren begonnen tegen de nieuwe staat.

Volgens Egyptische nieuwsbronnen is een aantal Egyptenaren van plan „naar Palestina” te marcheren. De demonstranten eisen onder meer dat Palestijnse vluchtelingen kunnen terugkeren en dat de grens bij Rafah, tussen Egypte en de Gazastrook, permanent geopend wordt. De Egyptische autoriteiten hebben de mars verboden. Ook in Jordanië en Libanon zijn morgen demonstraties gepland.

Op socialenetwerksite Facebook zijn er verschillende groepen actief onder de namen ”Derde intifada” en ”Nakba”. Internetactivisten zijn ook op het videokanaal YouTube actief met filmpjes over de derde opstand.

Israëliërs leken deze week niet verontrust over de oproepen tot een nieuwe opstand. Israëlische media schonken er weliswaar aandacht aan, maar het onderwerp had geen prioriteit. Ze meldden wel dat het leger het aantal troepen op de Westelijke Jordaanoever heeft opgevoerd.

Legerwoordvoerder Arye Shalicar zei te verwachten dat morgen mogelijk meer mensen aan de demonstraties zullen meedoen dan vorig jaar op de Nakbadag. „We hopen en geloven dat er dit jaar niets ongebruikelijks plaatsvindt.” Het leger houdt echter wel rekening „met alle mogelijke scenario’s.”

Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen hebben de afgelopen dagen overlegd. Het doel was botsingen op de Westoever te voorkomen.

Tal van Palestijnen zitten niet op een derde volksopstand te wachten. In de afgelopen jaren heeft de Palestijnse economie op de Westelijke Jordaanoever een sterke groei doorgemaakt. Het oplaaien van geweld zal deze groei doen stagneren.

De Palestijnse president Abbas hoopt in september erkenning voor een Palestijnse staat te verwerven in de Algemene Vergadering van de VN. Hij zei twee week geleden in Tunesië dat hij geen derde intifada zal accepteren omdat de tweede intifada, die in 2000 uitbrak, „rampzalig” was voor de Palestijnen.

Bron: Ref.Dagblad

Read: 'Days of blood and violence ahead' - East Jerusalem tensions near boiling point