maandag 30 januari 2012

Desinformatie Israël in de Nederlandse media

In de Volkskrant verscheen een artikel met als kop " Israël sloopt dramatisch veel huizen van Palestijnen ". De Volkskrant ontleent de informatie aan een rapport uitgebracht door humanitair coördinator Max Gaylard. Volgens het bericht zou de Israëlische overheid 622 Palestijnse woningen hebben gesloopt op de Westelijke Jordaanoever in 2011.

Schrijver van het artikel heeft duidelijk zijn of haar huiswerk niet goed gedaan want de sloop heeft volgens het rapport niet betrekking op 622 woningen maar 622 "constructies", waaronder 222 woningen. Israëlisch bestuur op de Westelijke Jordaanoever spreekt overigens over de sloop van 248 Palestijnse woningen en 343 joodse woningen. Voor zowel Palestijnse als joodse inwoners even zuur maar joodse uitzettingen halen over het algemeen de media niet.

In Europa maakt men zich ook ernstig bezorgd over de stijgende agressie van de joodse kolonisten, [echter] toenemend geweld onder de Palestijnen in de laatste maand van 2011, 30 raketten en 25 mortiergranaten vanaf de Gaza en 48 brandbommen gericht op de joodse bevolking vindt men schijnbaar niet noemenswaardig.

De reden van de eenzijdige berichtgeving is waarschijnlijk dat elke actie tegen de Palestijnen per definitie wordt gezien als onrechtvaardig. In alle mediaberichten wordt voortdurend de indruk gewekt dat de joodse inwoners zwaar bevoordeeld worden ten opzichte van de Palestijnen. Joodse inwoners van Judea en Samaria die deze maand uit hun woning werden gezet zullen deze mening niet delen. Daar waar hun woningen worden gesloopt blijven de eveneens illegaal gebouwde woningen van hun Arabische buren staan.

Wanneer de bewoners eenmaal zijn ontzet en de woningen met de grond gelijk gemaakt zijn wordt het gebied verklaard tot militaire zone en hermetisch afgesloten. Bij de sloop van de woningen in Mitzpe Avichai werd bijna al het huisraad tegelijkertijd met de woning vernield, alleen apparatuur zoals koelkasten en fornuizen bleven gespaard en werden vervolgens in beslag genomen.

Bron: JomJom

World Media Bias Against Israel




Read: NY Times “Scoop”: Israel Claims Media Coverage is Unfair!