zondag 29 januari 2012

Yad L´Ami



Wie zijn wij


Het was een prachtige dag in April 1999 toen wij, nietsvermoedend, door Israël reden in een klein gehuurd autootje en de heuvel bestegen naar het stadje Zichron Ja-acov. Ons oog viel op een bord dat ons verwees naar een prachtig panorama punt.

Hoe het komt weet ik niet, maar waarschijnlijk hebben wij een afslag gemist zodat wij nooit op het punt kwamen waar wij naar op zoek waren... We reden verder. Op een gegeven moment bereikten wij een hoge plaats en stapten uit de auto om van het uitzicht te genieten. Op dat moment riep een oude man ons vanuit zijn tuin en vroeg of wij iets zochten. Wij vertelden hem waar wij naar op zoek waren. “Kom”, zei hij, “In mijn huis heb je een prachtig uitzicht.” Wij keken elkaar aan en volgden de man. Toen kwamen vanzelfsprekend de vragen: “Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan en wat doen jullie hier en wat hebben jullie in Holland gedaan?

Het beroemde Exodus schip - 1947

Ja, in Rotterdam was hij wel eens geweest want hij had vroeger gevaren. Wim was ook op veel verschillende plaatsen geweest want ook Wim had vroeger enige tijd gevaren. Dus de mannen hadden genoeg gespreksstof. Even later liep hij weg en kwam terug met een fotoboek. Hij bladerde er wat in en liet een aantal foto’s zien van o.a de haven van Rotterdam. Hij bladerde verder en hij stopte bij een foto waar een schip op stond met heel veel mensen aan de reling. ”Dit is de Exodus, het schip waarmee tal van Joden terug zijn gebracht naar Israël, kennen jullie dat verhaal?” Ja, natuurlijk! Ademloos hadden wij dat boek gelezen met al de ontroerende verhalen. Een boek om nooit te vergeten. “Wel”, zei hij, ”de kapitein op de Exodus was ik zelf”. Wij stonden perplex! Waren we verdwaald en nu staan we oog in oog met de kapitein van de Exodus! Wat een ontmoeting… We vertelden hem dat ook wij de visie hadden om te helpen het Joodse volk terug te brengen naar Israël. Die onverwachte ontmoeting met de kapitein van de Exodus was een krachtige impuls om onze visie te realiseren.

God zal ze verzamelen van de einden der aarde, onder hen blinden en lammen, zwangeren en barenden tezamen. In een grote schare zullen ze terugkeren. (Jer.31:8)

Waarheen? Hier, naar Israël!

Om dat doel te verwezenlijken hebben wij een stichting opgericht, eerst in Israël en sinds kort ook in Nederland, met als doel deze terugkerende Joden te ondersteunen. Mensen die alles hebben achtergelaten en het dikwijls verschrikkelijk moeilijk hebben.

Wim & Ria Doekes

Website Yad L´Ami: www.yadlami.org