dinsdag 21 februari 2012

Auschwitzportret Chopin ontdekt

Auschwitzportret Chopin Mieczyslaw Koscielniak

In Polen is een portret van Frédéric Chopin ontdekt dat ooit in een muziekzaal van het concentratiekamp Auschwitz hing. Het werk maakte deel uit van een serie portretten van componisten die de Duitsers door de gevangen schilder Mieczyslaw Koscielniak lieten maken.

De waterverfschilderijen hingen in het oefenzaaltje van het orkest van Auschwitz, dat speelde als er nieuwe treinen arriveerden. De ruimte werd iets opgevrolijkt met de portretten, omdat SS'ers er soms ook gasten naar muziek lieten luisteren.

Tot nu toe werd aangenomen dat alle werken verloren waren gegaan bij de ontruiming van het kamp, begin 1945. Een Poolse hoogleraar las in een boek over de werken en realiseerde dat een van de schilderijen bij hem thuis hing. De initialen MK en datum 1943 gaven de doorslag.

Het portret is blijkbaar na de oorlog in handen gekomen van een rechter die de oorlogsmisdaden in het kamp onderzocht. De hoogleraar kreeg het later van zijn secretaresse cadeau.
Stiekem tekenen

De zoon van Koscielniak is verbaasd dat de Duitsers een portret wilden hebben van een Poolse componist. "Mijn vader heeft nooit verteld dat hij Chopin heeft geschilderd. We wisten alleen dat de nazi's hem bevolen hadden Duitstalige componisten te schilderen. Mozart, Wagner, Beethoven. Ik weet niet hoe het mijn vader is gelukt deze ertussen te krijgen."

In het museum van het concentratiekamp zijn veel tekeningen te zien die Koscielniak stiekem maakte van het leven in het kamp en die hij naar buiten wist te smokkelen. Hijzelf wist het kamp te overleven en stierf in 1993.

Bron: NosNieuws