zondag 8 juni 2014

Herdenking kindertransport VughtOp het buitenterrein van het herinneringscentrum Nationaal Kamp Vught zijn de twee kindertransporten van juni 1943 herdacht. Ongeveer 450 mensen waren bij de openbare herdenking.

Op 6 en 7 juni 1943 zijn bijna 1300 Joodse kinderen vanuit Vught op transport gezet naar Westerbork. Daarna gingen ze naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen, waar ze vrijwel meteen in de gaskamers werden vermoord. De meesten gingen met hun moeder op transport. Sommige kinderen waren nog maar een paar dagen oud. De oudsten waren 16.

Aan het eind van de plechtigheid hebben scholieren en bezoekers 71 witte ballonnen opgelaten. Die symboliseerden het aantal jaren dat is verstreken sinds de kindertransporten.

Kamp Vught was een van de drie concentratiekampen in Nederland. Het was het enige dat onder bewind stond van de SS, een paramilitaire organisatie binnen de nazipartij.

Het SS-concentratiekamp Vught werd in januari 1943 in bedrijf genomen. Het drinkwater was er vervuild en er was te weinig voedsel. In de barakken van de Joodse kinderen heersten besmettelijke ziekten.

Begin juni 1943 moesten alle Joodse kinderen onder de 16 opeens weg uit het kamp. Door de leiding werd gezegd dat ze naar een kinderkamp in de buurt zouden gaan. Maar de treinen gingen naar het doorgangskamp Westerbork en vervolgens naar Sobibor in Polen.

Bron: nos