DEN HAAG - De overheid kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor iedere veiligheidsmaatregel die Joodse instellingen menen te moeten treffen om hun veiligheid te waarborgen.
Piet Hein Donner, minister van Binnenlandse Zaken, zei dit vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ook het uitroepen van de veiligheid van Joodse instellingen tot topprioriteit, zoals eveneens werd voorgesteld, ziet de minister niet zitten.
Volgens Joram van Klaveren, die vandaag een motie indiende in de Kamer, zou de beveiliging van Joodse instellingen onder de verantwoordelijkheid van de overheid moeten vallen.
"Het is echt te bizar voor woorden. Joodse instellingen betalen nu in totaal een miljoen euro per jaar aan particuliere beveiliging. Dat kan niet." Van Klaveren is ook van mening dat veiligheid een kerntaak is van de staat. De gemeente Amsterdam trekt nu al enkele tonnen per jaar uit voor de beveiliging van Joodse instellingen.
Er moet volgens Van Klaveren ook een onderzoek komen naar antisemitisme binnen de islamitische gemeenschap. De Tweede Kamer zal hier vandaag over discussiëren. "De kern is dat er mensen weggaan uit ons land wegens toenemend antisemitisme." Volgens de PVV wordt de groeiende Jodenhaat veroorzaakt door de islam. Dat de islam antisemitisch is staat voor de PVV vast.
Van Klaveren maakt zich ook sterk voor extra aandacht op scholen voor de Holocaust. Ook als dat op weerstand stuit bij islamitische scholen.
Bron: AD
Beluister/Bekijk: VAO Antisemitisme 9 maart 2011 Plenaire Zaal Tweede Kamer
Update:
Twee SGP-moties over antisemitisme aangenomen
15-03-2011 - De Tweede Kamer heeft twee SGP-moties over antisemitisme aangenomen. De moties werden ingediend bij het antisemitismedebat en betreffen zelfstandige aandacht voor holocaust en antisemitische uitingen.
In de eerste motie is vastgelegd dat bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en in het onderwijs uitdrukkelijk aandacht wordt besteed aan de Holocaust. De laatste jaren kwam dit aspect van de Tweede Wereldoor-log in het gedrang omdat de herdenkingen een algemener karakter kregen. De SGP wil dat “het unieke karakter van de Holocaust als zwarte bladzijde in de wereldgeschiedenis” blijvend aandacht krijgt.
Door de andere aangenomen motie is de regering verplicht om ieder jaar een zelfstandige rapportage te overleggen over antisemitisme, inclusief een daarbij behorend actieprogramma. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde: antisemitische uitingen gingen en gaan vaak verloren in algemene anti-discriminatierapporten. De ernst van de feiten rechtvaardigen volgens de SGP een zelfstandige rapportage.
Bon: SGP