vrijdag 17 juni 2011

Corrie ten Boom wordt in de Israëlische pers geëerd


















1 Juni 2011 - Onder de titel ‘Niet alleen Schindler’ verscheen in de Pesachweek een ontroerend artikel van maar liefst vier pagina’s van de auteur Matti Tuchfeld in het weekblad van Israel Hayom. Het stuk was gewijd aan de Nederlandse Corrie ten Boom die tijdens de Shoa (Holocaust) samen met haar familie zo’n achthonderd Joden wist te redden. ‘En dat alles alleen vanwege haar geloof’, schreef de auteur. In Yad Vashem wordt zij geëerd als ‘rechtvaardige uit de volken’. Er zouden 24.000 van deze rechtvaardigen zijn, maar vele namen zijn nooit bekend geworden.

Tuchfeld beschrijft hoe Corrie’s grootvader Willem al in 1837 een gebedsgroep begon in zijn huis om te bidden voor het Joodse volk en voor de terugkeer van Joden naar het land van hun vaderen. Zijn zoon Casper nam deze traditie over en droeg de liefde voor het Joodse volk over aan zijn kinderen. Hij was het ook die, nadat de Nazi’s op 10 mei 1940 Nederland bezetten, samen met de Joden in 1942 in de rij stond om de gele ster op te halen en te dragen.

Men weet in Israël de Israëlgebedsgroepen van niet-Joodse gelovigen uit de volken niet goed op waarde te schatten. Wie weet wat God in de toekomst nog met deze bidders van plan is?

Eén zin sprak me bijzonder aan in dit artikel: ‘Vader Casper zei tegen zijn dochter Corrie: “Ik heb medelijden met deze mensen.” Daarop vroeg Corrie: “Bedoelt u de Joden?” Hij antwoordde: “Nee, ik bedoel de Nazi’s, want zij hebben Gods oogappel aangeraakt!”’

De kans op verraad was voortdurend aanwezig, zoals ook het geval was bij Anne Frank. Maar het verzet ging uiterst geraffineerd te werk: In huize Ten Boom werd in een linnenkast een schuifwand gemaakt met daarachter een geheime ruimte om Joden te verstoppen; er werden papieren vervalst en men sprak in codes zoals: ‘Ik heb hier een klok om te repareren.’ Dit betekende: 'Ik heb hier een Jood die een schuilplaats zoekt.'

Vier jaar lang lukte het de familie Ten Boom om Joden te verbergen en ze daarna de stad uit te helpen naar een veiliger plaats. Veel Joden werden gered, totdat zij werden betrapt en de prijs moesten betalen. Corrie ten Boom en haar zus Betsie kwamen in concentratiekamp Ravensbrück bij Berlijn. Betsie stierf, Corrie overleefde het. Daarna sprak zij overal in de wereld over wat zij had meegemaakt en over vergeving en bevrijding. Zelfs een ‘verrader van destijds’ was een keer aanwezig op een van haar bijeenkomsten en vroeg haar om vergeving – en zij schonk het hem. Zij lééfde de genade van Jezus.

Bron: IsraelToday.nl






Video: "What would Corrie ten Boom say about Israel were she alive today?" is a presentation by Susan Sandager, as Corrie ten Boom.