donderdag 8 september 2011

Israëlische generaal: Arabische Lente kan ‘barre winter’ tot gevolg hebben

Eyal Eisenberg









Majoor-generaal Eyal Eisenberg, hoofd van het Israëlische Thuisfront Commando, waarschuwde maandag dat dankzij de recente revoluties in de omringende Arabische landen Israël mogelijk in een oorlog verzeild kan raken waarbij het van vele kanten bedreigd wordt.


Westerse leiders, en vooral de Westerse media, hebben de veronderstelde pro-democratische revoluties in Egypte, Tunesië, Libië en Syrië steeds afgeschilderd als een positieve ontwikkeling, De Israëlische autoriteiten hebben echter voortdurend gewaarschuwd voor een snelle opmars van radicale moslims.

In Egypte maakt de Moslim Broederschap zich gereed om de eerste echte democratische verkiezingen in decennia te winnen. Recente nieuwsberichten maken duidelijk dat radicale moslims ook in Tunesië en Libië naar de macht willen grijpen.

Generaal Eisenberg is verre van optimistisch. Hij zei op een conferentie in het Institute for National Security Studies in Tel Aviv dat hij na de ‘Arabische Lente’ een radicaal-islamitische winter verwacht, waarbij de kans toeneemt dat er een oorlog ontstaat waarin Israël van meerdere kanten wordt aangevallen, mogelijk met wapens voor massadestructie.

In de locale media was te lezen dat parlementariërs in Jeruzalem het Eisenberg kwalijk nemen dat hij ‘geclassificeerde informatie naar buiten heeft gebracht’ en dat zijn uitspraken ‘de spanningen in de regio alleen maar doen toenemen’.

Maar Eisenberg is niet de enige die waarschuwt voor ‘zwaar weer’. Ook anderen spraken hun bezorgdheid uit over wat er de komende maanden in het Midden-Oosten kan gebeuren.

Maandag sprak Gilles de Kerchove, hoofd Terrorismebestrijding van de Europese Unie, zich uit tijdens een persconferentie in Brussel waarbij hij waarschuwde dat de Arabische revoluties kunnen leiden tot een machtsvacuüm. Terroristische groeperingen staan klaar om dit vacuüm op te vullen.

‘Democratie ontstaat niet over een nacht ijs’, zei De Kerchove. ‘Laten we hopen dat de Arabische revoluties niet zo teleurstellend zullen zijn dat Al Queda weer aantrekkelijk wordt.’

De opmerkingen van De Kerchove wijzen op het gevaar van Al Queda. Hij verwees in zijn toespraak naar de tiende jaarlijkse herdenking van de aanslagen op 11 september 2001. Toch zijn er naast Al Queda vele levensgevaarlijke groeperingen in de regio, die bekwaam zijn om de buurlanden van Israël te radicaliseren.

Een duidelijk voorbeeld van wat er kan gebeuren in een Arabisch land, dat kampt met een machtsvacuüm, is Libanon. Opeenvolgende regeringen in Beiroet, die door het Westen werden gesteund, faalden erin de teugels in handen te houden. Na de opstand tegen de Syrische bezetter in 2005, zorgde Hezbollah ervoor dat de partij steeds meer macht kreeg. Vandaag bekleedt Hezbollah de meest belangrijke posities in het kabinet en beschikt zij over vetorecht.

Bron: israeltoday.nl

Read: Israeli general: Arab Spring could bring winter war