dinsdag 22 november 2011

Meer macht voor antisemieten in EU

Door: Manfred Gerstenfeld

Antisemitische en andere criminele visies worden steeds legitiemer in de Europese Unie. Partijen die deze denkbeelden verkondigen, krijgen geleidelijk meer macht.

Enkele dagen geleden is de extreemrechtse Laos-partij toegetreden tot de nieuwe brede Griekse regering. De partijleider, Giorgios Karatzaferis, heeft in de afgelopen jaren vele antisemitische uitspraken gedaan. Hij is een voormalige parlementariër van de centrumrechtse partij Nieuwe Democratie. Daar is hij uit verstoten omdat hij beweerde dat de vorige partijleider, Kostas Karamanlis, homoseksuele betrekkingen met de partijsecretaris onderhield. In 2001 vroeg Karatzaferis aan de minister van Buitenlandse Zaken waarom er tijdens de terreuraanslagen van 11 september in New York geen Joden waren omgekomen. In werkelijkheid zijn er die dag vele honderden Joden gedood in het World Trade Center.

Karatzaferis heeft ook verkondigd dat ‘Joods bloed stinkt.’ Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung heef hij de ­virulent antisemitische publicatie ‘de Protocollen van de Wijzen van Zion’ in het Grieks uitgegeven. Hij citeert daaruit geregeld in zijn toespraken op de televisiezender van zijn partij. Karatzaferis heeft ook over de ‘mythes van Auschwitz, Dachau en de gaskamers’ gesproken. Tijdens de Israëlische militaire campagne tegen Hamas in de ­Gazastrook aan het eind van 2008 en het begin van 2009 verklaarde Karatzaferis dat het Israëlische leger zich gedroeg zoals dat van Hitler.

Grieks-orthodox

Laos heeft een sterke basis in de Grieks-Orthodoxe Kerk. In 2004 werd Karatzaferis tot lid van het Europese Parlement gekozen. Het toenmalige hoofd van de kerk, aartsbisschop Christodoulos, stuurde hem een zeer hartelijke felicitatiebrief. Hij schreef onder andere: ‘Ik ben er zeker van dat u met uw vele ­capaciteiten, inzicht en kennis tot in de grotere Europese familie de andere intellectuele waarden zult verkondigen die uit uw christelijke en Griekse ziel voortkomen.’

In de nieuwe Griekse regering beheert Laos het ministerie van Transport. De nieuwe minister, Makis Voridis, heeft een fascistisch verleden. De staatssecretaris van Ontwikkeling, Adonis Georgiadis, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het steunen en adverteren van een van de meest antisemitische boeken die in Europa tot dusverre in de 21e eeuw gepubliceerd zijn: De Joden en de Waarheid van Kostas Plevris.

opportunistisch

De kritiek op de deelname van Laos aan de Griekse regering kwam vooral van buitenlandse Joodse organisaties. Daarop veranderde Karatzaferis opportunistisch totaal van toon. Tegen een Griekse televisie zei hij in de afgelopen dagen dat de Holocaust en de Turkse genocide van Armeniërs de grootste misdaden van de vorige eeuw waren.

Er zijn ook andere antisemitische en racistische partijen in Europese parlementen vertegenwoordigd geweest. De Poolse Liga van Families maakte deel uit van de Poolse regering. De leider daarvan, Roman Giertych, was vicepremier en minister van Onderwijs van 2006 tot 2007. In 2000 was de Europese Unie, die toen slechts vijftien landen als leden telde, nog bereid te reageren op het lidmaatschap van een racistische partij in een regering van een lidstaat. Toen in Oostenrijk de extreemrechtse FDP van Jorg Haider deelnam aan de regering besloot de EU tot, overigens lichte, sancties tegen dat land. Die waren echter niet erg effectief en werden zeven maanden later opgeheven. Vandaag lijken suggesties voor sancties tegen een Europese regering vanwege antisemitisme bijna belachelijk. Om in de huidige dramatische financiële crisis te overleven schijnen de Europese leiders bereid om vrijwel alles te aanvaarden.

Bron: ND

Door de grote steun - middels vele miljarden (van uw en mijn belastinggeld) - van de EU aan de zgn. ´palestijnen´, ´palestijnse´ terroristische organisaties, en de utopie van de EU voor een twee-staten-catastrophe, is het allang tot een breuk tussen de EU en Israel gekomen. Wij als Vrienden van Israel zullen kost wat het kost hier NOOIT aan mee doen of zover afglijden.