donderdag 26 april 2012

Israël viert 64ste verjaardag

Israël wordt vandaag 64 jaar jong, en dat wordt niet alleen gevierd in het Heilige Land maar ook in Joodse gemeenschappen in de hele wereld. In Antwerpen en Brussel vonden er speciale diensten plaats in de synagoge. Zondag is er in Brussel ook een heus evenement opgezet met muziek, zangers, spelletjes voor de kinderen en Israëlische recepten.

 Van rouw tot vreugde: Israël 64 jaar jong

Zoals elk jaar maken de Israëli's woensdag een grote verandering mee: van diepe rouw naar uitbundige vreugde, van Yom HaZikkaron, de Dag van Herinnering aan Gesneuvelden naar Yom Ha'atsma'oet, Onafhankelijkheidsdag, die er direct op volgt.

Bijna elke Israëli heeft wel een familielid of vriend verloren door oorlog of terrorisme, wat betekent dat voor bijna iedere Israëli de Dag van Herinnering een zeer ernstige tijd. Maar woensdagavond bij zonsondergang, zal onze rouw plotseling veranderen in vreugde als de viering begint van wat het offer van onze geliefden heeft gekocht - een veilig en zeker Joods thuisland na duizenden jaren van ballingschap en vervolging.

Na de officiele start beginnen in het land tal van festiviteiten, want feesten kunnen de Israëli's goed! In Jeruzalem is keus genoeg: straatfeesten, concerten van rock en pop tot klezmer en religieuze muziek, de hele nacht dansen op het Stadhuisplein, en diverse vuurwerkshows. De dag zelf trekken veel Israëli's de natuur in om in tuinen en parken te barbecueën met familie en vrienden.

Voor deze feestdag heeft premier Netanyahu in een Youtube film zijn waardering uitgesproken voor de vele vrienden van Israël. Hij noemde daarin Israël 'uniek', omdat het 'zulke gepassioneerde vrienden heeft voor wie het welzijn van Israël, zijn veiligheid en de toekomst van het land zo belangrijk zijn'. Deze hartelijke steun, samen met Israëls krachtige leger, zijn vrije economie en dynamische samenleving, is de pijler van onze nationale kracht', benadrukte hij.

Am Israel Chai - het volk Israël leeft! Niet in het minst vanwege de constante immigratie van Joden uit de hele wereld!
Bron:  IsraelToday.nl