Het Nederlandse Rode Kruis gaat een onafhankelijk historisch onderzoek instellen naar zijn eigen rol in de Tweede Wereldoorlog. Directeur Cees Breederveld van de hulporganisatie vindt het voor de hand liggen om het NIOD te vragen dat onderzoek uit te voeren.
"In de Joodse gemeenschap leven nog steeds zeer negatieve gevoelens over de rol van het Rode Kruis in de oorlog", volgens Breederveld.
De hulporganisatie hielp mee met het doorvoeren van anti-Joodse maatregelen. Zo ontzegde het Rode Kruis Joodse leden het lidmaatschap en mochten Joden geen bloed meer geven. De opvang van slachtoffers na de oorlog was kil.
In de jaren 80 kwam een vernietigend rapport uit over de rol van het internationale Rode Kruis. Daarin werd beschreven dat de organisatie zware fouten had gemaakt tijdens WOII.
Breederveld wil nu uitgezocht hebben hoe het Nederlandse Rode Kruis zich precies heeft gedragen tijdens de oorlog. Over eventuele excuses wil hij het nog niet hebben. "Ik wil niet de indruk wekken dat ik er vanaf ben met excuses." Wel zei hij dat het Rode Kruis zich schaamt voor wat er gebeurd is.
De bedoeling is dat het onderzoek binnen 5 jaar wordt afgerond. In 2017 bestaat het Rode Kruis 150 jaar.
De aankondiging van het onderzoek komt na het overhandigen van gegevens over gedeporteerde Nederlandse Joden aan het Joods Historisch Museum. Zo kunnen nabestaanden nazoeken wat er met hun familie is gebeurd. Het Rode Kruis had die gegevens in bezit omdat de organisatie na de oorlog verantwoordelijk was voor het opsporen van vermiste personen.
Bron: NOS Nieuws