donderdag 19 april 2012

Yom HaShoah herdenking 19 april 2012

Op 27 januari 2012 was het 67 jaar geleden dat KZ Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door het Rode Leger. Op 1 november 2005 werd door de Verenigde Naties VN Resolutie 60/7 deze datum van 27 januari uitgeroepen als International Holocaust Remembrance Day. Na zestig jaar van stilzwijgen over de Holocaust binnen de door de Arabische en moslimlanden gedomineerde Verenigde Naties, besloot de belangrijkste en meest gekende internationale organisatie van de wereld, eindelijk om haar stem te laten horen. Beter laat dan nooit.

KZ Auschwitz-Birkenau

KZ Auschwitz-Birkenau

In Israël wordt de Holocaust – meer correct Shoah of Judeocide – al veel langer herdacht. Op 12 april 1951 nam de Knesset (het Israëlische parlement) de Yom Hashoah wet aan (voluit: Yom Hashoah U’Mered HaGetaot, ned.: Holocaust en Getto Revolte Herdenkingsdag) die sindsdien elk jaar wordt herdacht volgens de Joodse kalender op de 27ste van de maand Nissan. Die naam werd later gewijzigd in Yom Hashoah Ve Hagevurah (Dag van de Verwoesting en het Heroïsme) en later gemakkelijkheidshalve ingekort naar Yom Hashoah.

De Joodse kalender verschilt wel elk jaar ten opzichte van de internationale [christelijk geïnspireerde] kalender. Zo valt de 27ste Nissan dit jaar op donderdag 19 april 2012 en herdenken de Joden in de wereld en in Israël op die dag niet enkel de Shoah maar tezelfdertijd ook de Opstand in het Getto van Warschau van 19 april 1943.

Yom Hashoah verwijst aldus enerzijds naar de genocide op de Joden tijdens het Derde Rijk en daarnaast ook naar de ‘geboorte’ van Joods verzet en Joodse strijdbaarheid die uit die vernietiging oprees. De Joodse verzetstrijders die de slachting en vernietiging van het getto hadden overleefd, trokken later naar `Palestina´ om daar te helpen aan de oprichting van de Joodse onafhankelijke staat Israël, onafhankelijkheid die op 29 november 1947 met VN-resolutie 181 werd aangekondigd en op 14 mei 1948 feit werd.

Bron: Brabosh