maandag 28 juli 2014

Raketdetectie op Boeings IsraëlIsraëlische passagierstoestellen krijgen een hypermodern beschermingssysteem tegen raketten. Het gaat om 42 Boeings en Airbussen van de drie nationale luchtvaartmaatschappijen El Al, Arkia en Israir.

De vliegtuigen worden volgens De Telegraaf uitgerust met een kleine gondel onder de romp. Daarin bevinden zich een waarschuwingssysteem, vier infraroodcamera’s en een zeer krachtig laserkanon.

C-MUSIC (Multi Spectral Infrared Countermeasure voor commerciële vluchten) detecteert vanaf de grond afgevuurde raketten. De laser treft vervolgens het zoeksysteem zodat het projectiel afzwaait en neerstort, zegt directeur Mike Yanoov van het Israëlische bedrijf Elbit Systems. Tests zouden uitwijzen dat C-MUSIC zeer succesvol is in het manipuleren van raketten.

Het systeem is volledig automatisch en kan aangepast worden zodat tevens de radarfrequentie van raketten als de SA-11 verstoord kan worden. Yanoov: "Dat vlucht MH17 ten prooi viel aan een radargeleide SA-11-batterij is zeer uitzonderlijk. Alleen hoogopgeleide militairen kunnen een SA-11 met de daarbij horende commando- en radarvoertuigen bedienen. Er moet wel medewerking van een land of leger zijn geweest. Het risico van eenvoudiger raketten die vanaf de schouder worden afgeschoten, is helaas nog vele malen groter. Nadat een zojuist van Mombassa in Kenia opgestegen El Al Boeing 757 bijna ten prooi viel aan terroristen met twee SA-7-raketten, besloot de Israëlische regering tot een beschermingsprogramma voor burgervliegtuigen."

Pow