donderdag 5 mei 2011

5 Mei bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag is de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. In Nederland wordt als datum 5 mei aangehouden, omdat op 4 mei 1945 de Duitse admiraal Von Friedeburg te Lüneburg capituleerde namens de Duitse troepen in Noordwest-Duitsland, Nederland, Sleeswijk-Holstein en Denemarken voor de Britse veldmaarschalk Montgomery. De capitulatie ging de volgende dag in. In Nederland vindt de viering van de bevrijding dus plaats op 5 mei. Deze wordt vooraf gegaan door de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Veel andere Europese landen vieren niet, zoals Nederland, de bevrijding van het eigen territorium, maar herdenken al dan niet op officiële wijze de overwinning op Duitsland (Engels: Victory in Europe Day). Meestal wordt de overwinning op 8 mei gevierd omdat Duitsland op 8 mei 1945 capituleerde, waardoor in Europa een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In de voormalige Oostbloklanden wordt 9 mei voor de Dag van de Overwinning aangehouden. Met de capitulatie van Duitsland was de Tweede Wereldoorlog in Europa afgelopen. Het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog kwam echter pas ruim drie maanden later op 15 augustus 1945 toen uiteindelijk ook de laatst overgebleven As-mogendheid Japan capituleerde voor de geallieerden.

Bron: Wikipedia

Premier Mark Rutte opent bevrijdingsfestival in Wageningen (foto: AP)

Ons commentaar:

De ware bevrijdingsdag van een mens vindt plaats wanneer hij/zij Jezus Christus aanneemt als Heiland en Verlosser, en hij/zij uit de Geest van God wedergeboren wordt, waar hij/zij zich ook bevindt op aarde, ongeacht zijn/haar achtergrond!


"Hij heeft ons verlost/bevrijdt uit de macht der duisternis en overgebracht in het Koninkrijk van de Zoon zijner liefde" (Kol 1:13)

"[Wij die ons tot God bekeerd hebben] om de levende en waarachtige God te dienen, en uit de hemelen zijn Zoon te verwachten, die Hij uit de doden opgewekt heeft, Jezus, die ons verlost/bevrijdt van de komende toorn." (1 Thess 1:9,10)

"Jezus Christus, de getrouwe getuige, de eerstgeborene der doden en de overste van de koningen der aarde. Hem, die ons liefheeft en ons uit onze zonden verlost/bevrijdt heeft door zijn bloed." (Openbaring 1:4,5)