maandag 2 mei 2011

March of the Living


March of the Living (MOTL) is een jaarlijks terugkerend educatief programma dat sinds 1988 jongeren en studenten van over de hele wereld een onvergetelijk programma bezorgt. De centrale dag van de reis vindt plaats op Yom Hashoah, de herdenkingsdag van de Tweede Wereldoorlog.

Op deze dag wordt de 'March of the Living' gelopen, wat het voortzetten van het leven symboliseert. Dit gebeurt in tegenstelling tot de dodenmars, welke door gevangenen van het concentratiekamp Auschwitz werd afgelegd na de evacuatie van het kamp.

Tegenwoordig lopen jaarlijks meer dan 8000 jongeren vanuit de hele wereld deze 'March' als symbool van overleving en vooral om een 'statement' te maken dat de Shoah nooit meer mag gebeuren.

De 'March' wordt voorafgegaan door een bezoek aan diverse plekken in Polen waar de verschrikkingen van de Jodenvervolging plaats hebben gevonden. Onder leiding van een ervaren gids worden concentratie kampen, voormalige getto’s, oude Joodse wijken, synagogen en begraafplaatsen bezocht. Voor vertrek en na terugkomst van de reis wordt een bijeenkomst voor alle deelnemers georganiseerd.

De missie van de March of the Living is om de jongere generaties bewust te maken van een van de belangrijkste gebeurtenissen van de geschiedenis, namelijk de Shoah – de zes miljoen Joden die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.

MOTL streeft er tevens naar om de deelnemers een onvergetelijke herinneringen te bezorgen welke een band met het Jodendom, Israël en het Joodse volk kan versterken. Deelnemers die deze 'March' lopen kunnen anderen over de Shoah vertellen en vechten tegen hen die deze gebeurtenissen tot de dag van vandaag ontkennen.

MOTL heeft nog een doel, namelijk bewijzen dat er in Nederland een bloeiende Joodse gemeenschap is!

Bron: March of the Living Holland

Website: March of the Living International