zondag 28 augustus 2011

Abbas vraagt Europese steun voor erkenning Palestijnse staat

Catherine Ashton in gesprek met Mahmoed Abbas © epa

De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton verzocht om de Palestijnen te steunen in hun inspanningen om erkend te worden als onafhankelijke staat en als lidstaat van de Verenigde Naties.

Ashton sprak in Ramallah met Abbas en premier Salam Fayyad over de recente ontwikkelingen in de regio. Prominent op de agenda stonden de Palestijnse plannen om in september bij de Verenigde Naties een verzoek in te dienen tot erkenning van een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967.

Ashton hield de boot af. "Na de recente tragische gebeurtenissen in Israël en Gaza is het belangrijker dan ooit dat beide partijen naar de onderhandelingstafel terugkeren", stelde ze in een persmededeling. "Enkel via onderhandelingen -en niet door geweld- kunnen de oorzaken van het Israëlisch-Palestijnse conflict aangepakt worden".

Volgens de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei Ashton aan Abbas dat de Europese Unie de legitimiteit van het Palestijnse verzoek niet in vraag stelt. Het Europese standpunt zou afhangen van de precieze tekst die de Palestijnen willen indienen bij de VN-veiligheidsraad, zo gaf Erekat de woorden van Ashton weer.

Volgens Abbas zijn de Palestijnen gedwongen de vlucht vooruit te nemen omdat Israël het vredesproces blijft blokkeren en intussen nog steeds nieuwe nederzettingen bouwt op Palestijns gebied. De president houdt naar eigen zeggen evenwel de deur open voor nieuwe onderhandelingen.

Bron: demorgen.be

Read: Abbas asks Ashton to support quest for UN recognition

The Palestinian bomb under the so-called false Middle East peace process.