woensdag 17 augustus 2011

Bidt voor Asia Bibi ter dood veroordeelde Christen Pakistan


“Vraag iedereen voor Asia te bidden”

Noodkreet echtgenoot ter dood veroordeelde christen Pakistan

Ashiq Masih, de man van Asia Bibi, met twee dochtersZe is bang, doodsbang. Zeker na de moord op de gouverneur van de Pakistaanse provincie Punjab. Hij had Asia Bibi bezocht in de gevangenis en had laten weten achter haar te staan. Steun die hij met de dood moest bekopen. “Vraag iedereen voor Asia te bidden”, zegt haar echtgenoot Ashiq Masih.

Niet veilig

“Ze weet dat moslims een prijs op haar hoofd hebben gezet en er alles aan zullen doen haar te vermoorden”, vertelt Ashiq. Er is een bedrag van meer dan 250.000 euro uitgeloofd voor de moordenaar. Er zijn rapporten waarin te lezen is dat er zelfs plannen zijn haar in de gevangenis om het leven te brengen.

Asia wordt in een aparte cel vastgehouden met 24 uur per dag bewakers voor de deur. Ook de veiligheidsmaatregelen in de gevangenis zijn aangescherpt, er zijn extra bewakers aangenomen om de gevangenis ’s nachts in de gaten te houden. “Alleen ik mag haar bezoeken, maar zelfs ik word helemaal nagekeken door de beveiligers. Ik hoop en bid dat ze veilig is”, zegt haar man.

Dood gouverneur

“De dood van de gouverneur op klaarlichte dag zorgt ervoor dat ze bijna paranoïde is”, zegt Ashiq. Asia is alleen al doodsbang om haar cel te verlaten, ook al weet ze dat alle andere gevangen zitten opgesloten als zij naar buiten mag. “Je kunt je voorstellen hoe ze zich moet voelen nadat de gouverneur is vermoord door één van zijn eigen beveiliger”, vertelt een vrouwelijke bewaakster in de gevangenis. Gouverneur Salman Taseer, een liberale moslim, nam geen blad voor de mond en sprak openlijk zijn steun uit voor Asia. Hij beloofde haar te pleiten voor een presidentieel pardon.

“Ze vroeg me hoe de situatie buiten de gevangenis was”, vertelt Ashiq. “Ik heb geprobeerd haar enigszins gerust te stellen, maar ze wéét gewoon dat het buiten niet best is. Ze maakt zich ook grote zorgen over de kinderen.” Asia heeft twee kinderen en is stiefmoeder van nog eens drie kinderen.

Johannes 14:11

De vrouwelijke bewaker, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, was bij Asia toen ze het nieuws te horen kregen van de dood van de gouverneur. “Ik begeleidde haar op dat moment tijdens een wandeling. We liepen langs een barak waar over de moord gesproken werd. Ze stond daar een tijdje in shock, waarna ze begon te schreeuwen en te huilen. Ik hielp haar terug naar haar cel, omdat ze zelf nauwelijks nog in staat was om te lopen.”

Asia huilde de hele avond en weigerde te eten, vertelt de bewaakster vervolgens. “Het bezoek van de gouverneur had haar gesterkt. Ze was blij dat hij met haar wilde praten. Ze vertelde me hoe ze eerst had gedacht dat de situatie hopeloos was, maar dat God de gouverneur had gestuurd om haar te helpen. Een bijbelvers dat ze ook steeds herhaalt, is Johannes 14:1: Wees niet ongerust, maar vertrouw op God en op mij.”

Belediging

Asia Bibi werd in 2009 opgepakt, omdat ze tijdens een ruzie met de buren beledigende uitspraken zou hebben gedaan over de profeet Mohammed. Ze zat al ruim anderhalf jaar in de gevangenis, voordat er in november vorig jaar uitspraak werd gedaan, Asia kreeg de doodstraf opgelegd.

Asia’s advocaat weigert op dit moment iets te zeggen over het verdere verloop van Asia’s zaak, in verband met de extreem hoge gevoeligheid van de zaak.

Source: Open Doors



Kijk beangstigende reportage over Asia Bibi Uitgesproken-EO