In wat een opmerkelijke ommezwaai kan worden genoemd is de Israëlische premier Benyamin Netanyahu -die volgens peilingen veruit de populairste politicus van het land is en één van de stabielste regeringen van de Joodse staat ooit wist te creëren- erin geslaagd om oppositiepartij Kadima over te halen tot zijn kabinet toe te treden.
Hiermee worden de op 4 september geplande verkiezingen geschrapt. Netanyahu heeft nu de steun van een record aantal van 94 van de 120 parlementszetels. Waarnemers denken dat de premier zich op deze manier wil verzekeren van een zo breed mogelijk politiek front als Jeruzalem de tijd gekomen acht om Iran aan te vallen.
Hiermee worden de op 4 september geplande verkiezingen geschrapt. Netanyahu heeft nu de steun van een record aantal van 94 van de 120 parlementszetels. Waarnemers denken dat de premier zich op deze manier wil verzekeren van een zo breed mogelijk politiek front als Jeruzalem de tijd gekomen acht om Iran aan te vallen.
Nog maar twee maanden geleden bezwoer Shaul Mofaz, die onlangs de mislukte Tzipi Livni opvolgde als leider van Kadima, dat hij nooit tot de regering Netanyahu zou toetreden. Nu zegt hij echter precies het omgekeerde. 'Als het aan mij lag dan was ik drie jaar geleden al tot een eenheidsregering toegetreden.' Als motief noemde Mofaz, die tevens vicepremier wordt, Iran niet bij naam, maar zijn uitleg was veelzeggend: 'Dit is een historisch besluit... Een coalitie van 94 parlementariërs is beter voor de toekomstige uitdagingen van Israël, en die zijn niet eenvoudig. Het land is op een kritiek punt gekomen en moet besluiten wat te doen.
Mofaz heeft Netanyahu moeten beloven dat hij de eenheidsregering in ieder geval tot 22 oktober 2013 laat zitten en niet voortijdig opblaast. In ruil daarvoor zal hij de premier vervangen als deze in het buitenland vertoeft. Ook zal Kadima de leiding krijgen over het opstellen voor een alternatief voor de Tal Wet, die ultra orthodoxe Joden in staat stelt de dienstplicht te ontlopen. Dit wordt door het leeuwendeel van zowel de politiek als de samenleving als een groot onrecht gezien. Onder een nieuwe wet zullen zowel ultra orthodoxen als Arabische inwoners van Israël voortaan gewoon in militaire dienst moeten.
Daarnaast moet er eind dit jaar een plan klaarliggen om het regeringssysteem te herstructureren. Eén van de doelen is om te zorgen dat alle toekomstige regeringen minstens de helft van hun termijn uitdienen, zodat de interne stabiliteit van Israël wordt vergroot.
De buitenspel gezette linkse oppositie had geen goed woord over voor wat Labor lid Nitzan Horrowitz de 'smerigste deal ooit' noemde. Maar ook in Netanyahu's eigen Likud partij is niet iedereen even gelukkig met het toetreden van Kadima. 'Weer een linkse partij in de regering,' verzuchtte de bekende parlementariër Danny Danon. 'Ook zal (Ehud) Barak hierdoor nog een jaar langer minister van Defensie kunnen blijven. Dit betekent een slag voor de nederzettingen, voor de waarden van Likud en het Israëlische publiek, dat Likud heeft gekozen om Israël te leiden.'
Politieke analisten stellen dat Netanyahu zijn politieke tegenstanders met succes doelbewust om de tuin heeft geleid door eerst nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar ondertussen achter de schermen te werken aan de nu tot stand gekomen éénheidsregering. Laborleider Yacivomitch blijft met lege handen achter en zal mogelijk proberen de 'sociale gerechtigheid' beweging in Israël, die vorig jaar zomer vele tienduizenden mensen op de been wist te brengen, nieuw leven in te blazen. De afgelopen dagen mislukten zijn pogingen om dit te herhalen echter volkomen.