dinsdag 1 mei 2012

De tentoonstelling "Jodendom. Een wereld vol verhalen" in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Foto ANP

Nederlanders kennen de joodse cultuur nauwelijks. Dat constateert onderzoeksbureau Direct Research. Het bureau deed onderzoek in opdracht van De Nieuwe Kerk Amsterdam en het Joods Historisch Museum.

Uit de woensdag gepubliceerde samenvatting van het onderzoek blijkt dat Nederlanders het jodendom vooral in verband brengen met de Tweede Wereldoorlog. Van de bevolking denkt 23,6 procent aan jodenvervolging, 10,1 procent aan het joodse gebruik een keppeltje te dragen en 8,7 procent aan Israël.

Nederlanders kennen weinig joodse feestdagen. Ze zijn beter op de hoogte van christelijke en islamitische religieuze feesten. Uit het onderzoek blijkt dat Pesach het bekendst is: 52,4 procent die zich joodse feestdagen herinnert, noemt dit feest. Chanoeka en Jom Kippoer volgen met 39,4 en 37 procent.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (51,1 procent) zegt het jodendom na het christendom het best te kennen. Dat percentage ligt in de leeftijdsgroep van 21 tot en met 30 lager aanzienlijk lager. Die groep is beter bekend met het christendom en de islam.

Driekwart van de Nederlanders is nog nooit naar een museum of tentoonstelling over het jodendom geweest.

De studie van Direct Research behoort bij de laatste fase van de tentoonstelling ”Jodendom. Een wereld vol verhalen”. Deze tentoonstelling in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, in samenwerking met het Joods Historisch Museum, loopt tot en met 15 april. De expositie geeft een beeld van meer dan tweeduizend jaar wereldwijde joodse cultuur en religie en trok tot nu toe bijna 90.000 bezoekers.

Bron: Ref.Dagblad