vrijdag 7 juni 2013

Druzen vieren 40 jaar dienst in Israëlisch leger



De Druzenbevolking van Israël vierde vorige week dat veertig jaar geleden een speciale elite infanterie-eenheid werd opgericht voor leden van deze gemeenschap die dienst namen bij het Israëlische leger.

Israël stelt officieel minderheidsgroepen vrij van verplichte militaire dienst, maar kort na de moderne wedergeboorte van de Joodse Staat eisten de leiders van de Druzengemeenschap dat Israëls eerste premier, David Ben Gurion, ook hun jongemannen zou oproepen voor dienstplicht.

Sindsdien zien de Druzen zich als bloedbroeders met de Joden bij de verdediging van de Staat Israël. Die toewijding is nergens duidelijke te zien dan in het Herev Bataljon, een elite Druzen infanterie-eenheid belast met de bewaking van de noordelijke grens van Israël en de voorbereiding van de komende oorlog tegen Hezbollah en Syrië.

Ter gelegenheid van de oprichting van het Herev Bataljon in 1973 hielden leden van de Druzengemeenschap vorige week parades en feestelijke bijeenkomsten in heel Galilea.

'Ik ben al twee en een half jaar in het Herev Bataljon', vertelde een jonge Druzen soldaat op de IDF-website. 'Dit is een grote gebeurtenis. Alle vertegenwoordigers van het bataljon, de huidige en de vroegere, zijn hier, en het is ontroerend naar hen te luisteren'.

Een van de eersten, naar wie de soldaten luisterden, was Sheik Jihad Kablan, een van de eerste militaire leiders van de Israëlische Druzen, die persoonlijk huis-aan-huis ging om jonge Druzen te rekruteren voor de nieuw gevormde IDF tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948.

Source: IsraelToday

Read: Druze celebrate 40 years of IDF combat service