dinsdag 18 juni 2013

Netanyahu: Laat Iraanse verkiezing u niet misleiden


De Israëlische premier heeft zondag het Westen gewaarschuwd, zich niet voor de gek te laten houden door de keuze van iemand die gematigd zou zijn bij de Iraanse presidentsverkiezingen. Hij wees er op, dat de Islamitische Republiek in werkelijkheid door radicale Islamitische geestelijken wordt geregeerd.

Dit weekeinde hebben de Iraniërs massaal op de gematigde geestelijke Hassan Rohani gestemd, die in zijn campagne werd gesteund door reformistische elementen. In zijn campagne vroeg Rohani om grotere vrijheid in Iran, en hij had al eerder beloofd de officiële betrekkingen met de VS te herstellen.

Dit kan dan goed nieuws zijn voor de Iraniërs, maar wat de buitenlandse betrekkingen betreft, en vooral het nucleaire programma van Iran, drong Israël er bij het Westen op aan, zeer behoedzaam te blijven handelen.

'De internationale gemeenschap moet zich niet laten meeslepen in wishful thinking”, zei Netanyahu. 'Vijftien jaar geleden noemden ze [de voormalige Iraanse president Mohammed] Khatami gematigd, maar er is niets veranderd. Iran wordt beoordeeld op wat het doet met het nucleaire programma'.

Iran wordt in feite geregeerd door Opperste Leider ayatollah Ali Khameini en zijn raad van geestelijken. We wijzen er op, dat Rohani, hoewel pragmatischer dan zijn voorganger, Machmoud Achmadinejad, al lange tijd het islamitische regime steunt, en een leerling was van ayatollah Khomeini, de leider van de Iraanse islamitische revolutie.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wees er na de verkiezingen in een verklaring op, dat de ayatollahs een aantal tegenstanders van Rohani bij de verkiezingen hadden gediskwalificeerd. Dit betekent dat de nieuwe president zich niet te ver bezijden de waarheid van de officiële agenda van het regime bevindt. Om die reden is het waarschijnlijk nog te vroeg om te spreken van een 'revolutie' in Iran.

Toch laat de internationale gemeenschap zich waarschijnlijk bedriegen door de opwinding, en Israël vreest, dat de verkiezing van Rohani de ayatollahs veel meer tijd zal geven om voort te gaan met hun nucleaire programma. Daar zou het al die tijd om zijn gegaan.

Bron: IsraelToday

Read: Israel: Iran's new president will continue nuclear quest

(txs to P.L.)