dinsdag 8 oktober 2013

Sefardische rabbijn Ovadia Yosef is overledenIn Jeruzalem is de belangrijkste rabbijn van het sefardische jodendom Ovadia Yosef (93) overleden. Hij speelde ook een belangrijke rol in de Israëlische politiek.

Ovadia Yosef werd geboren in Irak, maar emigreerde daarna naar Israël. Daar werd hij de belangrijkste spirituele leider van de sefardische gemeenschap van de voorbije eeuw. Yosef stond daarbij voor het behoud van de conservatieve sociale en familiale waarden van de sefardim.

Zijn rol bleef echter niet beperkt tot het religieuze. Zo dankte hij zijn populariteit bij zijn achterban vooral door zijn inzet voor de gelijke berechting van de sefardim in Israël. Die sefardische gemeenschap van geïmmigreerde joden uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten werd decennialang genegeerd door de ashkenazim, joden die uit Europa kwamen en een doorgaans meer westerse cultuur meebrachten.

Daartoe richtte Ovadia Yosef in 1984 de ultra-religieuze sefardische partij Shas (afkorting voor Shomrei Sfarad of "sefardische wachters") op. In het politieke tweestromenland tussen de linkse Arbeiderspartij en het rechtse Likoed speelde Shas lange tijd de rol van "kingmaker", met andere woorden de partij kon beslissen wie er aan de macht zou komen.

Zo verschafte Shas in de jaren 90 de linkse regering van Yitzhak Rabin de nodige meerderheid om de Oslo-vredesakkoorden met de Palestijnen goed te keuren "omdat levens belangrijker zijn dan territorium". Anders dan andere religieuze partijen is Shas immers niet of weinig nationalistisch. Shas zit nu in de oppositie.

Bron: VRT

Read: Rabbi Ovadia Yosef, 'Greatest Rabbi of the Generation,' has Died(When they Will accept and regognise Yeshua HaMashiach, the Greatest Rabbi of All Time, then they (the jewish people) will never be orphans again. "I will not leave you orphans — I am coming to you. In just a little while, the world will no longer see me; but you will see me. Because I live, you too will live." - Yochanan 14:18,19 - Genesis 45:1-4 - Zechariah 12:10-14)

Rabbi Ovadia Yosef buried in largest funeral in Israeli history