donderdag 12 november 2009

Bezoek Avigdor Liberman Nederland

De ECZP zou gisteravond bij de bijeenkomst van Avigdor Liberman van het CIDI in het Carlton Hotel te Amsterdam aanwezig zijn, maar door een verlopen ID-kaart van onze gastheer konden wij op het laatste moment niet door de veiligheid heen en toetreden. Dat was zeer teleurstellend voor ons, maar de volgende keer beter. Ook was het plan dhr. Liberman - zo mogelijk - een russisch/hebreeuwse Bijbel te overhandigen. Wij willen deze nu via mfa.il naar hem toesturen.















Lieberman-gate: 'De PvdA reageert zuur'

Mogen we Avigdor Lieberman, vice-premier en minister van buitenlandse zaken van Israël, nou wel of niet? PvdA-Kamerlid Martijn van Dam noemt hem extreem-rechts en vindt de ontvangst door Maxime Verhagen, later deze week, maar overdreven. Wat vindt Ronny Naftaniel? "Als een man als Lieberman bereid is concessies te doen heeft dat meer impact.”

Avigdor Lieberman, ooit was hij uitsmijter en nu minister van Buitenlandse Zaken. Hij komt deze week naar Nederland om zijn waardering uit te spreken over de Nederlandse houding aangaande het omstreden Goldstone-rapport. Lieberman kwam in opspraak omdat hij, naar verluidt, pleitte om een atoombom op Gaza te gooien. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam sprak vanmorgen klare taal in Goedemorgen Nederland. Hij vergelijkt Lieberman met Jörg Haider en vindt het ontvangst van Lieberman, door onder meer Maxime Verhagen en Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, maar ‘overdreven’. Hij noemt Lieberman ‘extreem-rechts’. (Een hobby die de laatste tijd vaker is te bespeuren in Den Haag, maar dat tussen haakjes.)

Even bellen met Ronny Naftaniel van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israèl). Want wat moeten we nu denken van Lieberman? “Hij heeft inderdaad uitspraken gedaan over Palestijnse gevangenen die niet in de haak zijn.” Lieberman komt woensdagavond spreken op een bijeenkomst van het CIDI. Naftaniel: “Ik vind het belangrijk dat deze man door ons, maar ook door het kabinet gewoon ontvangen wordt. Hij is democratisch gekozen en dan moet je dus gewoon in debat kunnen. Daarom vind ik deze reactie van de PvdA wat zuur.”

Naftaniel denkt dat Lieberman wel degelijk kan bijdragen aan het vredesproces. “Hij woont zelf in een nederzetting. Hij heeft gezegd deze te verlaten wanneer er een oplossing komt.” Volgens Naftaniel kunnen de rechtse standpunten de Israëlische achterban juist overtuigen om vaart te maken met het vredesproces. “Israëliërs hebben een diep wantrouwen tegen luchtfietserij. Zogenaamde vredesduiven die van alles prediken terwijl de bevolking bedreigd wordt door bijvoorbeeld raketaanvallen. Dat leidt tot vertwijfeling. Als een man als Lieberman dan bereid is concessies te doen heeft dat meer impact.” Naftaniel trekt een vergelijking met de Franse president Charles De Gaulle. “Die wilde Algerije ook nooit opgeven. Totdat hij president werd. Laten we dus eerst maar eens luisteren wat Lieberman te vertellen heeft.”

Bron: HP de Tijd

Ps. Bij de discussie van P&W gisteravond betref. dit bezoek tussen Joël Voordewind (CU) en Harry de Winter (EAJG), kwam de intentie naar voren dat wanneer je maar voor de '2 Staten oplossing bent, dan ben je een goed mens! De ECZP vindt de zgn. 2 State 'Solution' een draak van een oplossing, dus geen oplossing. Op deze site staan argumenten genoeg genoemd om deze mening te onderbouwen en te staven. Harry de Winter wil maar met de Hamas gaan praten; dus ik zou zeggen: "Harry, ga je gang; ze maken hoogstwaarschijnlijk meteen shish kebab van je". Het is grote nonsens van hem, want sommige groepen die oorlog en terreur voeren zijn het stadium van praten al lang voorbij!