zondag 20 januari 2013

Bekende kolonist in Ariël Ron Nachman overleden

Ariel mayor Ron Nachman, shown here in October, 2007. (photo credit: Maya Levin/Flash90)

Ron Nachman, de eerste en tot nu toe enige burgemeester van Ariël in centraal Samaria, is vrijdag overleden na een lange strijd tegen kanker. Hij is 70 jaar geworden.

Nachman werd eind jaren 1970 bekend, toen hij tien jaar na de Zesdaagse Oorlog gehoor gaf aan de oproep van de toenmalige regering van de Arbeidspartij om zich te vestigen in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria.

Nachman leidde een groep vastbesloten pioniers die een tentenkamp oprichtten op een stategische heuveltop met uitzicht op Israëls kwetsbare kustvlakte.Jaren later, in 1985, vormde de nederzetting Ariël zijn eerste lokale bestuur, waarin Nachman als leider werd gekozen. In 1992 werd Nachman voor Likoed in de Knesset gekozen, maar hij gaf die zetel drie jaar later op toe besloten werd dat politici niet gelijktijdig lid van de Knesset en burgemeester konden zijn.

Nachman's toewijding aan Ariël was onwankelbaar, en geldt vandaag als een voorbeeld, niet alleen van Israëlische innovatie en vooruitgang, maar ook als een symbool van co-existentie tussen Joden en Arabieren in deze betwiste gebieden. Veel Arabieren in het gebied winkelen en werken in Ariël, en de gerealiseerde universiteit telt een flink aantal Palestijnse studenten.

Nachman was ook zeer populair bij de Christelijke vrienden van Israël, omdat hij vanuit de Bijbel begreep waarom Joden zoals hijzelf terugkeerden en zich vestigden op de heuvels van Samaria. Veel Christelijke groepen bezochten Ariël tijdens hun reis door het Heilige Land, en Nachman heeft velen van hen persoonlijk verwelkomd en ontvangen.

Premier Benjamin Netanyahu zei zondag bij de begrafenis van Nachman 'Ik heb een dierbare vriend verloren. Ron was een grote zionistische patriot Ik hield heel veel van hem'.Veel Israëli's en misschien wel miljoenen Christenen over de hele wereld voelen hetzelfde als de premier van Israël over het verlies van Ron Nachman.

Bron: IsraelToday

Read: Sad news: Israeli Mayor of Ariel passed away



Ariel, Israel