dinsdag 15 januari 2013

IDF kapitein redt Palestijnen uit overstroming


Afgelopen week, toen een deel van Israël werd overspoeld door een ongewoon sterke winterstorm, moesten veel mensen worden gered uit auto's die vast kwamen te zitten in de waterstromen. Israëlische militairen hielpen, zonder naar het ras te kijken.

Een van deze reddingen is de moeite van het vermelden waard. De overstromingen maakten vele kleine wegen in Judea en Samaria (de Westbank) onbruikbaar, en een Palestijns Arabische familie kwam nabij Nablus vast te zitten in hun voertuigen toen een normaal droge rivier op een avond buiten haar oevers trad.

De coördinator van het Israëlische leger voor het gebied stuurde kapitein Adiya Hazani er heen, die verantwoordelijk is voor het gebied van Jenin en Tulkarim. Hazani en zijn manschappen gingen er heen en troffen er 200 tot 300 toeschouwers aan en zes of meer personen die met drie auto's vast zaten.

Hazani vertelde de legerwoordvoerder dat de situatie nijpend was, maar met de uitstekende hulp van een plaatselijke boer en zijn trekker kon de kapitein elk voertuig bereiken en ieder die gevangen zat naar een veilige plek brengen, voordat het water verder steeg.

Toen hem werd gevraagd hoe hij het vond deel te nemen van mensen die als Israëls vijanden worden beschouwd zei kapitein Hazani 'Onze rol in dit gebied is niet gemakkelijk. Geloof me als ik zeg dat we in een ingewikkelde situatie zitten met de Palestijnen. Maar tenslotte zijn we allemaal mensen.

De commandant van onze regionale brigade heeft de personen onder zijn bevel herhaaldelijk op het hart gedrukt, dat het helpen van de Palestijnse burgerbevolking een essentieel deel is van onze rol als IDF-soldaten in dit gebied'.

Het is frustrerend dat het (goede) gedrag en de visie van kapitein Hazani typerend zijn voor Israëlische officieren en soldaten, maar de gewone internationale pers schrijft er zelden over.

In plaats daarvan richten de media zich liever op ongegronde beschuldigingen van Israëls tegenstanders of het handjevol incidenten waarbij Israëlische soldaten inderdaad worden betrapt op slecht gedrag, om op die manier de Joodse Staat een zeer negatief imago te bezorgen.

Bron: IsraelToday

Read: Israeli army captain saves trapped Palestinians

IDF Captain Saves Palestinians Trapped in Floodwater