zondag 27 januari 2013

Internationale Holocaust-herdenkings Dag



Bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' is de jaarlijkse Holocaust-herdenking gehouden. Vandaag is het International Holocaust Memorial Day. Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz in Polen bevrijd door het Rode Leger.

De bijeenkomst in Amsterdam begon met een stille tocht naar het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark. Daar zijn kransen gelegd en toespraken gehouden door burgemeester Van der Laan, voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité en Menno Lavino namens de jongeren.

Rabbijn Menno ter Brink sprak joodse rouwgebeden uit en Sinti en Roma maakten muziek.

Bij de herdenking waren ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, staatssecretaris Van Rijn van VWS, leden van de Tweede Kamer en ambassadeurs en vertegenwoordigers van verschillende landen aanwezig.

De Joden en zigeuners die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn omgebracht, worden over de hele wereld jaarlijks herdacht op of rond 27 januari, International Holocaust Memorial Day. In Europa werden in de jaren 1941-1945 6 miljoen Joden vermoord, van wie 1 miljoen in Auschwitz.

Het Spiegelmonument in Amsterdam bij een eerdere herdenking (ANP)

In het Zaans Museum heeft Geertje Pel-Groot uit Zaandam postuum de onderscheiding 'Rechtvaardige onder de Volken' gekregen van het holocaustinstituut Yad Vashem in Jeruzalem. Ook haar dochter Trijnie Pfann-Pel (89) kreeg deze onderscheiding.

De twee vrouwen redden in 1944 het leven van de joodse baby Marion Swaab, die bij hen was ondergebracht. Geertje werd opgepakt en vergast in concentratiekamp Ravensbrück.

Bron: NOS