dinsdag 30 april 2013

Oranjedienst Portugese Synagoge



Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander organiseerd het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en het Portugees-Israëlietisch Kerkgenootschap op zondagavond 28 april / 18 Ijar, Lag Ba'Omer 5773, om 20.00 uur een eenmalige en bijzondere 'Oranjedienst' in een van de mooiste gebouwen van Amsterdam: de Portugese Synagoge (Esnoga).

De orde van de dienst kent een historisch karakter en komt - geactualiseerd naar de inhuldiging van de Koning - overeen met de bijzondere dienst die, met groot ceremonieel, ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1898 in de Esnoga werd gehouden. Gedurende deze bijzondere gebeurtenis zullen de Sifré Tora (wetsrollen) door de synagoge worden gedragen. De Teba (verhoging in de synagoge) en lessenaar zijn gedekt met de bijzondere set van oranjekleden, gemaakt van oranje zijde en bedekt met antiek Italiaans kant. Het kant dateert mogelijk van rond 1500. Deze set werd vervaardigd ter gelegenheid van het bezoek van koning Willem III aan de snoge op Saba (sabbat) Sjemini, 15 april 1882 en is sindsdien bij Oranje-gelegenheden ter herinnering aan dit koninklijk bezoek gebruikt.

De Portugese Synagoge is nog in originele staat en kent geen elektriciteit. Het gebouw zal binnen worden verlicht met bijna duizend kaarsen. Een van de antieke kroonluchters zal gevuld zijn met oranje kaarsen.

Bron: portugesesynagoge

Lees ook: Oranje kaarsen verlichten synagogedienst voor inhuldiging koning Willem-Alexander