dinsdag 16 april 2013

Vaticaan: De menora uit de tempel is vernietigd

De Triomfboog van Titus in Rome bevat een voorstelling die duidelijk laat zien hoe de Menorah uit de in het jaar 70 verwoeste Joodse Tempel naar Rome werd gebracht.

De menora, de zevenarmige gouden kandelaar uit de tweede joodse tempel in Jeruzalem, die na de verwoesting van deze tempel in het jaar zeventig naar Rome is gevoerd, is vernietigd (zegt men).

Dat heeft het Vaticaan geantwoord op een vraag van de schrijvers Jan en Sanne Terlouw. Zij schrijven dat in de bijlage van hun roman ”De verdwenen menora”, die zondag wordt gepresenteerd in de synagoge van Deventer. De schrijvers ontvingen van het Vaticaan een „briefje” met de tekst: „We are happy to inform you that the menora has been destroyed.”

Er zijn veel verhalen over de legendarische menora in omloop. Dat hij in Rome is geweest is zeker, want hij staat afgebeeld op de beroemde Titusboog in het Forum Romanum in Rome. Op de Titusboog is te zien hoe de Romeinen hem Rome binnendragen. Hij zou vervolgens door de Vandalen zijn meegenomen naar Carthago. Hij zou op de zeebodem liggen. Hij zou op de bodem van de Tiber liggen. Hij zou in Constantinopel zijn gesignaleerd, waarna hij zou zijn teruggebracht naar Rome en daar worden bewaard in de schatkamers van het Vaticaan.

In 1997 heeft de Israëlische minister van religieuze zaken, Shimon Shetreet, de paus gevraagd de menora terug te geven. Maar nu deelt het Vaticaan dus mee dat de menora is vernietigd, zonder daar details over te geven.

De menora is het symbool van de staat Israël, die dinsdag 16 april haar 65-jarig bestaan viert.

Bron: RD

Wel bizar, dat genoemde minister en ook blijkbaar Peres, die regelmatig in het Vaticaan komt en onderhandelingen voert, niets zou vernomen hebben over de menora en 2 Nederlandse schrijvers krijgen dan wel antwoord. En wat voor antwoord, nauwelijk serieus te nemen.

Shalom
Ben Kok (joods-chr. pastor)
tora-yeshua.nl


foto van de Gouden Menora gemaakt door ons in Jeruzalem.