zondag 25 oktober 2009

Free Jonathan Pollard !


































Jonathan Pollard

Amerikaan. Wordt in de jaren 1980 beschuldigd van spionage voor Israël.

In 1985 wordt Pollard gearresteerd. Hij zou gevoelige informatie hebben doorgespeeld aan de Israëli’s. De informatie gaat over het gifgasgevaar vanuit Irak, transport van Russische wapens naar Syrië en Irak, Syrische chemische wapens, het Pakistaanse atoombomproject en Libische luchtdefensiesystemen.

Pollard wordt veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Het is de zwaarste straf die in de VS ooit is gegeven wegens spionage voor een bevriende natie. Zijn vrouw krijgt vijf jaar gevangenisstraf voor het helpen van haar echtgenoot. Na 3,5 jaar laat men haar vanwege gezondheidsproblemen vrij.

Direct na Pollard’s arrestatie biedt Israël excuses aan. Shimon Peres verklaart dat spionage in de VS tegen de principes van het land ingaan. De VS en Israël onderzoeken de zaak samen. Volgens de uitkomsten werkte Pollard niet voor de Israëlische regering of de Mossad, maar voor een kleine onafhankelijke organisatie. Pollard zou contact hebben gezocht. De leden van de organisatie waar Pollard mee samenwerkte worden gestraft door de Israëlische regering.

Pollard ontkent elke vorm van spionage, maar geeft wel toe informatie te hebben doorgespeeld die het Pentagon geheimhield, maar die hij als vitaal voor de veiligheid van Israël beschouwde. Premier Netanyahu geeft later toe dat Pollard wél voor de Israëlische geheime dienst gewerkt heeft. Hij vraagt in 1998 om clementie.

In juli 2005 wordt een verzoek om strafvermindering niet ingewilligd. In de hele wereld komen mensen in actie om Pollard vrij te krijgen. Medestanders zijn het met Pollard eens dat hij er goed aan deed de informatie aan Israël door te spelen en dat hij een te zware straf heeft gekregen.

Bron: vecip.com

Website: http://www.jonathanpollard.org

Schrijf Jonathan Pollard een bemoedigende brief of kaart (in het Engels); en bidt voor zijn vrijlating.

Adres:
Jonathan Pollard #09185-016
c/o FCI Butner
P.O. Box 1000
Butner, NC
U.S.A 27509-1000

Lees ook: Geleerde opgepakt in de VS wegens spionage (20-10-2009).