vrijdag 8 juni 2012

Bob Dylan en Jan Karski (postuum) krijgen hoogste burgerlijke onderscheiding van Obama





Muzieklegende Bob Dylan heeft van de Amerikaanse president Barack Obama de 'Presidential Medal of Freedom' gekregen, de hoogste onderscheiding die aan burgers wordt gegeven in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse zanger haalde zijn presidentiële vrijheidsmedaille dinsdag persoonlijk af in Washington. Naast Dylan kregen nog twaalf andere prominenten de hoogste burgerlijke eer toegekend.

Onder hen zijn de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, de voormalige astronaut John Glenn, schrijfster Toni Morrison en de voormalige Poolse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog, Jan Karski, die in juli 2000 overleed.

De 'Presidential Medal of Freedom' wordt in de huidige vorm sinds 1963 toegekend aan mensen, die een belangrijke bijdrage leverden aan 'de veiligheid of het nationale belang van de Verenigde Staten, de wereldvrede en culturele of andere belangrijke publieke belangen'.

Tussen 1945 en 1963 reikten de VS ook al een vrijheidsmedaille uit aan burgers die zich in de Tweede Wereldoorlog verdienstelijk hadden gemaakt.

Bron: nieuwsblad.be



Jan Karski (1914-2000) werkte vanaf 1939 onder meer als koerier voor het Poolse verzet. In 1942 brak hij door vijandelijke linies en informeerde hij de geallieerden over de Holocaust.

In Amerika werd hij vooral bekend met een boek dat hij in 1944 in een hotelkamer in New York schreef: Story of a Secret State (Mijn Bericht Aan De Wereld).  In dit boek beschreef Karski de verschrikkingen van het naziregime als ooggetuige.

Deze week ontving Karski postuum de Medal of Freedom. In een toespraak bij de uitreiking had president Obama het toen over een "Pools vernietigingskamp". Veel Polen zijn hier boos over. Volgens de Poolse premier Donald Tusk had de president "Duitse vernietigingskampen in het door nazi's bezette Polen" moeten zeggen, zodat niet de suggestie werd gewekt dat de vernietigingskampen door de Polen opgericht werden.

Het Witte Huis heeft inmiddels excuses aangeboden. De president zou zich hebben versproken. Premier Tusk wil dat Obama nadrukkelijk zijn spijt betuigt. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Sikorski eist zelfs excuses van de VS.

Het merendeel van de zes miljoen Joden die tijdens de Holocaust werden omgebracht, overleed in het door Duitsland bezette Polen. In dit oost-Europese land woonde voor de Tweede Wereldoorlog ook het grootste aantal Joden.

De nazi's bouwden in Polen verschillende grote vernietigingskampen.

Bron: historiek.net



Read: Bob Dylan and Jan Karski to receive the Presidential Medal of Freedom