zaterdag 14 juli 2012

Israël is geen bezetter, stelt Levy rapport

Uitbreiding van de Israëlische nederzetting Shilo op de ´Westelijke Jordaanoever´ wat in werkelijkheid Judea en Samaria heet. (Foto Alfred Muller)

JERUZALEM – Israël moet de meeste buitenposten van de omstreden nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever legaliseren. Dat stelt een comité onder leiding van de vroegere rechter van het hooggerechtshof Edmond Levy.

Behalve Levy maakten oud-rechter Tehiya Shapira en Alan Baker, een deskundige op het gebied van internationaal recht, deel uit van het comité. Netanyahu benoemde het comité, dat maandag zijn bevindingen in een rapport presenteerde, in januari om de legale aspecten rondom de buitenposten van de nederzettingen te onderzoeken.

Buitenposten zijn uitbreidingen van nederzettingen die zonder toestemming van de Israëlische regering zijn opgericht. Overheidsinstanties verleenden echter wel hulp bij het verkrijgen van de infrastructuur.

De buitenposten ontstonden nadat Israël in de jaren negentig de oprichting van nieuwe nederzettingen stopzette. Soms liggen ze kilometers af van de nederzettingen af waar ze bij zouden moeten horen.

Het comité stelt voor dat Israël alle buitenposten legaliseert. In de gevallen dat de buitenposten zijn opgericht op particulier eigendom van Palestijnen, moet hun compensatie worden aangeboden.

De comitéleden verwerpen verder het idee dat Israël de Westoever bezet. Er is volgens hen geen sprake van „militaire bezetting” zoals het internationaal recht deze definieert. Een bezetting is volgens een comité kort van duur. Bovendien veroverde Jordanië de Westoever in 1948. In 1950 annexeerde het dat gebied, zonder dat daarvoor rechtsgeldigheid bestond. Israël zelf is officieel nooit tot annexatie overgegaan, met uitzondering van Oost-Jeruzalem.

Bron: Ref.Dagblad

"Ik (God) zal hen (het Joodse/Gods volk) in hun land (Israël) planten, en zij zullen nooit meer weggerukt (ontworteld) worden uit hun land (haaretz, Israël) hun eigen grond (incl. Judea en Samaria), dat Ik aan hen gegeven heb, zegt de HEERE (ADONAI/YESHUA/JAHWE), uw God." (Amos 9:15)

De nederzetting Carmel ten zuiden van Hebron in Judea. (Foto: © Alfred Muller).