maandag 16 juli 2012

Poll: Meeste Arabieren willen in Israël wonen

Nahef, een Arabisch dorp in beneden/laag Galilea

De Palestijnse Autoriteit, de internationale media en zelfs de gekozen Israëlisch-Arabische politici proberen allemaal om het leven voor de Arabieren in Israël af te schilderen als onderdrukkend, net zoals de zwarte Afrikanen ondervonden tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika. Maar telkens blijkt dat de feiten hun theorie niet steunen.

Het sprekendst is wat de Israëlische Arabieren zelf als hun mening laten horen. In een jaarlijkse opiniepeiling die de Universiteit van Haifa deze week publiceerde, bleek weer dat een duidelijke meerderheid (68,3%) van de Arabieren liever in Israël woont dan in enig ander land in de wereld. Eenenzeventig procent van de Arabische respondenten noemde Israël alleen een goede plek om te wonen, terwijl 60 procent Israël als 'vaderland' omschreef.

Het lijkt in tegenspraak daarmee dat 80 procent van de Arabische respondenten de Joden de schuld gaf van voor de 'Nakba', de 'ramp' van de moderne wedergeboorte van Israël, hoewel 60 procent zei dat ze nu Israël aanvaarden als een Joodse staat. Bijna een zelfde percentage heeft er geen probleem mee, dat de openbare instellingen en het karakter van het land worden bepaald door het Jodendom.

Er is wel reden tot zorg, want negentien procent van de Arabische respondenten ontkende Israëls bestaansrecht, dit was slechts 11 procent in 2003. En terwijl 57 procent zei dat ze een referendum, dat Israël definieert als een Joodse staat zouden steunen, was dat nog 70 procent in het onderzoek van 2006.

Er is de laatste tijd meer geprobeerd om de jongere generatie van de Israëlische Arabieren te radicaliseren. Velen hebben alle pogingen om hen te werven voor radicale ideologieën afgewezen, maar een groeiende minderheid is aanhanger geworden van Palestijns nationalisme.

Het zijn niet weinig Joodse politici die zeggen dat het zeker voor een deel te wijten is aan de overheid, en dat meer moet worden gedaan om jonge Arabieren te integreren in het Israëlische leven.

'Een dezer dagen zal het de Israëlische politici duidelijk worden, dat de belangrijkste uitdaging voor het land, ernstiger dan het vredesproces met zijn buren, is het integreren van de grote Arabische minderheid in het weefsel van de samenleving', schreef oud-minister van Defensie Moshe Arens al in 2010.

Bron: IsraelToday.nl

Read: Poll: Most Arabs want to live in Israel