woensdag 12 februari 2014

Het exposeren van misselijkmakend antisemitisme

Intercom op Belgische trein: ‘Wij naderen Auschwitz. Alle Joden worden verzocht straks af te stappen’



Volgens RTL zijn enkele onbekende personen erin geslaagd in te breken in het intercomsysteem van de trein van Namen naar Brussel omstreeks het piekuur van 17u00 toen één van hen de microfoon greep en doodleuk afkondigde:

“Dames en heren, wij naderen Auschwitz. Alle Joden worden verzocht straks af te stappen en een kleine douche te nemen.”

[Orig.: "Mesdames et messieurs, nous allons à Auschwitz. Tous les Juifs sont priés de descendre prendre une petite douche".]

Het incident gebeurde al op 31 januari 2014, maar raakte nu pas bekend. De melding werd gedaan toen de trein het station van Ottignies binnenreed. Het is niet duidelijk hoe de onbekenden de kast konden openbreken. De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS noemt het incident shockerend en heeft aangifte gedaan.

Het incident werd gerapporteerd door Viviane Teitelbaum, een Belgisch Joodse juriste dit zetelt in het Brusselse Parlement. Teitelbaum vertelde aan RTL dat de getuige met wie zij sprak over het incident, dat een groep adolescenten toegang hadden verkregen tot het knoppenpaneel van de conducteur om hun haatboodschap via de intercom doorheen de overvolle trein te sturen.

In mei 2012 was er een gelijkaardig incident bij de NMBS op dezelfde lijn Namen naar Brussel toen onbekenden – die overigens nooit werden gepakt – een gelijkaardige boodschap versrpeiden via de intercom van de trein:

“Welkom op deze trein die naar Auschwitz rijdt. Alle Joden worden verzocht om uit te stappen in Buchenwald.”

Bron: Brabosh

Read: Aboard Belgian train, Jews asked to get off and shower at Auschwitz