donderdag 27 februari 2014

Oudste Holocaust overlevende (110) overledenAlice Herz-Sommer, die wordt gezien als de oudste overlevende van de Holocaust, is op 110-jarige leeftijd overleden in Londen. Dat heeft haar familie zondag bekendgemaakt. Een documentaire over haar leven, The Lady In Number 6, is genomineerd voor een Oscar, die in maart worden uitgereikt.

Herz-Sommer, een Joodse pianiste, is geboren in Praag. Tijdens de Tweede Wereldoorlag zat ze samen met haar zoon in het concentratiekamp Theresienstadt, waar ze geregeld concerten gaf voor haar medegevangenen.

Haar moeder en haar man Leopold overleden beiden in Auschwitz, maar zij en haar zoon overleefden de oorlog. Herz-Sommer heeft vaak gezegd dat muziek haar leven heeft gered en dat Beethoven haar religie is. Ze zou geen wrok koesteren en haar leven zien als een prachtig geschenk.

„Wat ik heb geleerd, op mijn gevorderde leeftijd, is dankbaar te zijn dat we een mooi leven hebben”, zei Sommer-Herz op 106-jarige leeftijd tegen de Israëlische krant Ha’aretz. „We hebben elektriciteit, auto’s, telefoons, internet en de hele dag warm water. We leven als koningen. Ik ben zelfs gewend geraakt aan het slechte weer in Londen.”

Bron: RD

Read: Alice Herz-Sommer: pianist and oldest known Holocaust survivor dies aged 110