vrijdag 16 december 2011

Moslims maken zich druk over brug naar Tempelberg

Israël wordt aangevallen door de Islamitische wereld, omdat het een brug naar de Tempelberg probeert te repareren die door niet-moslims wordt gebruikt. Het protest lijkt een poging om een einde te maken aan de aanwezigheid van Joden en Christenen op deze heilige plaats.

De moslimwereld heeft deze week duidelijk laten zien hoe extreem zijn conflict met Israël is, door zich zo op te winden over een Israëlische beslissing om de brug naar de Jeruzalemse Tempelberg, die zelfs niet werd gebruikt door Moslims, te repareren of te vervangen.

Terwijl de Moslims verscheidene andere ingangen naar de Tempelberg tot hun beschikking hebben, was de Rambambrug, ook bekend als de Mughrabibrug, grenzend aan het plein voor de Westelijke Muur (Kotel), de enige toegang voor Joden en toeristen tot deze heilige plaats.

Een eeuwen geleden gebouwde stenen brug gaf toegang tot de Tempelberg, totdat hij in 2004 instortte door een sneeuwstorm. Israël heeft de stenen brug vervangen door een houten constructie, die Jeruzalemse ingenieurs onlangs afkeuren als onveilig.

Wat een eenvoudige gemeentelijk project had moeten zijn, werd een internationaal incident toen de Jordaanse koning Abdullah II, die Israël toestaat om 'hoeder van de Islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem' te blijven, Israël waarschuwde om met zijn handen van de brug af te blijven - de tijdelijke houten brug die Israël had gebouwd als vervanging van het oorspronkelijke stenen bouwwerk.

Belachelijke situatie

Na deze uitspraak van Abdullah beschuldigen Moslims in de hele regio Israël van het voeren van een heilige oorlog tegen de Islam. Het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR) beweerde dat de Israëlische plannen voor de brug "een misdaad zijn volgens het internationaal humanitair recht."

Repareren van een oude brug, of vervanging door een veiliger brug, is nu een oorlogsmisdaad, als je Israëls tegenstanders moet geloven.

De Moslims lijken hier een slim spel te spelen. De Islamitische Waqf, die toezicht houdt op de Tempelberg, wil al lange tijd de smet van Joden en Christenen verwijderen van wat zij als derde heiligste plaats voor de Islam beschouwen. (Maar vergeet niet dat de Tempelberg voor de Joden de heiligste plaats is).

Al tientallen jaren is het voor Joden en Christenen verboden om op de Tempelberg te bidden of om een Bijbel op het terrein te brengen. Nu de huidige brug als onveilig wordt beschouwd, zien de Moslims een kans om Joden en Christenen helemaal tegen te houden.

Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem heeft opgedragen de huidige houten brug voor onbepaalde tijd te sluiten, aangezien deze gevaarlijk is. De brug werd woensdag onder zware politieke druk tijdelijk heropend (na plaatsing van een brandweerauto), maar dat is niet blijvend.

Maar, anders dan de Moslims, wil Barkat niet dat de Tempelberg verboden terrein wordt voor Joden en Christenen. Integendeel, hij wil dat de huidige houten brug wordt vervangen door een permanenter constructie. Barkat heeft de regering-Netanyahu aangevallen wegens zijn onvermogen om Islamitische bedreigingen te weerstaan en te doen wat moet worden gedaan.

"De hulpeloosheid van de overheid bij de aanpak van deze gevaarlijke en vervallen hinderpaal bij het hart van de Westelijke Muur en de toegang tot de Tempelberg is te betreuren", stelde Barkat.

De overheid lijkt inderdaad te zijn gezwicht voor de eis van de Moslims, dat Israël geen recht heeft om de Tempelberg aan te raken. Dit standpunt zal toekomstige onderhandelingen over de heilige plaats alleen maar moeilijker maken voor Israël.

En de moslims zijn zich daar zeker van bewust. Ze weten dat door de zaak onder druk te houden en te blijven dreigen met een regionale explosie (nogmaals, over een eenvoudige brug), dat Israël's aanspraken op de Tempelberg verder zullen verzwakken en Moslimgelovigen niet meer te maken hebben met die vervelende Joden en Christenen in hun midden.

Ryan Jones

Bron: IsraelToday.nl

Lees: Gevaarlijke Mugrabibrug naar het Tempelplein gesloten

Read: Muslims in uproar over Temple Mount bridge for non-Muslims