vrijdag 16 november 2012

Israëls antiterreuroperatie tegen Hamas in Gaza groot succes


De tegen de Gaza-terroristen gestarte Israëlische Operatie Wolkkolom -volgens andere media Operatie Pilaar van Defensie- op de Palestijnse Gazastrook is nog lang niet afgerond maar kan nu al een groot succes worden genoemd. Wel vielen de eerste 3 slachtoffers aan Israëlische kant te betreuren en houdt het leger nog steeds rekening met een eventueel grondoffensief.

Analisten noemen de Operatie Wolkkolom nu al een groot succes. In slechts enkele uren tijd werd al meer bereikt dan tijdens de enkele weken durende Operatie Cast Lead begin 2008, die 'langzaam, lomp en niet scherp' was, mede als gevolg van de grote diplomatieke druk uit het buitenland.

Ook tijdens de Tweede Libanonoorlog in 2006 was het leger te traag om het offensief tegen Hezbollah voldoende effectief te doen zijn. Anno 2012 zijn de Israëlische strijdkrachten echter 'met groot gedonder terug' en opereren met een snelheid en scherpte die doet denken aan de Zesdaagse Oorlog in 1967.

De razendsnelle vernietiging van de talloze Palestijnse Fajr-3 en Fajr-5 raketten, die een bereik hebben van respectievelijk 45 en 75 kilometer en daarmee het hart van de Joodse staat kunnen raken, is te vergelijken met de eerste uren van de oorlog 45 jaar geleden, toen de Egyptische luchtmacht compleet werd weggevaagd en het Egyptische leger in de Sinaï zonder luchtsteun moest vechten.

In 2012 werd Hamas eerst van zijn belangrijkste strategische commandant en terreurstrateeg beroofd, om vervolgens het overgrote deel van hun rakettenarsenaal te verliezen door de bombardementen van de Israëlische luchtmacht. Daarbij werkt het leger nauw samen met de militaire inlichtingendienst en Shin Bet, dat met uiterste precisie de locatie van de Hamasbevelhebber wist door te geven.

Op dit moment heeft Hamas geen antwoord op de Israëlische militaire acties, tenzij Hezbollah en/of Iran hen te hulp schieten. Maar hoe goed het offensief ook loopt - als Israël de dreiging van Palestijnse raketaanvallen voorlopig of misschien zelfs definitief wil bezweren moet het moeilijkste deel van de operatie nog komen. Daarom houdt het leger reservisten achter de hand voor een eventueel grondoffensief.

Bovendien komt er deze keer opvallend veel begrip uit de VS en EU voor de Israëlische antiterreuroperatie. Het lijkt er zowaar even op dat men in Brussel en Washington eindelijk doorheeft dat geen enkel land ter wereld kan accepteren dat een miljoen van zijn burgers voortdurend in angst moeten leven vanwege regelmatige raketaanvallen door terroristen.

Bron: Xandernieuws