donderdag 7 februari 2013

Bulgarije: Hezbollah achter aanslag

De aanslag op de bus werd gepleegd met een bom van drie kilo TNT (Foto: AFP)

Twee verdachten van de bomaanslag op een bus in Bulgarije afgelopen zomer behoorden tot de militaire tak van de Libanese groepering Hezbollah. Dat heeft de Bulgaarse regering verklaard.

Bij de aanslag in de kustplaats Burgas kwamen vijf Israëlische toeristen en de buschauffeur om het leven.

De uitslag van het onderzoek naar de bomaanslag werd bekendgemaakt door minister van Binnenlandse Zaken Tsvetanov. De verdachten zijn een Australiër en een Canadees. Van een derde verdachte is de nationaliteit niet vastgesteld.
Europol

Volgens Europol werd bij de aanslag gebruikgemaakt van geavanceerde explosieven. Israël wees na de aanslag meteen al naar Iran en Hezbollah. Bulgarije wilde zich daar in afwachting van het onderzoek niet over uitlaten.

Nu Hezbollah direct in verband gebracht wordt met een terreuraanslag in Europa, is de kans groot dat de EU Hezbollah voortaan aanmerkt als een terroristische organisatie. De VS doet dat al. Nederland liet in augustus al weten dat Europa daarin Amerika moet volgen.

Bron: NOS

Read: Bulgaria blames Hezbollah in bomb attack on Israeli tourists

Bulgarian President Rosen Plevneliev (L) speaks (about this act of terror) during a joint news conference with Prime Minister Boiko Borisov (R) and Interior Minister Tsvetan Tsvetanov in Sofia February 5, 2013. (Photo: REUTERS/Stoyan Nenov