woensdag 20 februari 2013

Zwaarste bom ter wereld staat paraat voor IranHet is de Iraanse leiders niet ontgaan: de zwaarste bom ter wereld is operationeel. Die ‘moeder aller bommen’ bevindt zich in handen van aartsvijand Amerika, liggend in een peperdure B-2 in Missouri, op slechts veertien uur vliegen van Teheran.
  • Teheran is gewaarschuwd: de B-2′s kunnen in ruim 28 uur Fordo bereiken, de MOP lanceren en terugkeren. Dit alles zonder dat de Iraanse radar het ‘spookvliegtuig’ ontdekt en de Iraanse F-14′s het kunnen neerhalen.
De luchtmacht in de VS heeft tests afgerond met een nieuwe versie van de bijna 14.000 kilo zware Massive Ordnance Penetrator (MOP). Dit is de enige conventionele bom die Irans belangrijkste ondergrondse nucleaire installatie, Fordo bij Qom, in de as kan leggen.

Hoewel Washington ontkent dat de megabom gericht is tegen Iran, is de bekendmaking dat de MOP nu operationeel is een duidelijk signaal aan Teheran. Namelijk dat de tot 2009 geheime verrijkingsfabriek Fordo, verborgen in een berg onder 100 meter gesteente, vanaf heden kwetsbaar is.

De bunker buster is zo zwaar – zes keer zo zwaar als zijn voorganger – dat hij maar door één vliegtuig kan worden vervoerd: de B-2 stealthbommenwerper. “We zijn bevoegd om dit wapen op de B-2 te gebruiken”, zei luchtmachtgeneraal James Kowalski onlangs in Washington over de mijlpaal.

Lees : demorgen.be

Bron: Boinnk