zaterdag 23 februari 2013

Israël keurt olieboringen op Golan-hoogten goedIsraël geeft een Amerikaans-Israëlisch bedrijf de toestemming om naar olie te boren op de Golan-hoogvlakte. De Golan is een strategisch gebied in Syrië dat door Israël is veroverd in 1967 en in 1981 geannexeerd. De internationale gemeenschap heeft dit nooit erkend.

De eerste licentie voor olieboringen is toegekend aan het Amerikaans-Israëlische bedrijf GNE. CEO van GNE is Effi Eitam, een rechtse, ultranationalistische oud-minister en voormalig partijlid van de Nationale Religieuze Partij. Tot de aandeelhouders van GNE behoren onder anderen de conservatieve mediamagnaat Rupert Murdoch, de Amerikaanse oud-vicepresident Dick Cheney en bankier Jacob Rotschild.

Sommige analisten leggen een verband tussen het toekennen van de licentie en de chaotische toestand in Syrië. De regering in Damascus heeft momenteel door het escalerende geweld andere zorgen.

Bron: deredactie

Read: Israel approves drilling for oil in Golan Heights

Israël bouwt momenteel een nodige veiigheidsmuur op de Golan, omdat Syrie regelmatig met mortiergranaten incidenten het Israelisch gebied schendt.