vrijdag 10 januari 2014

Israël ontbiedt ambassadeur Nederland om PGGMIsraël heeft de Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, vrijdag ontboden over de terugtrekking van investeringen van het Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM uit vijf Israëlische banken.

Israël verwacht dat de Nederlandse regering volledig afstand neemt van het besluit van PGGM om zijn investeringen in de vijf grootste Israëlische banken terug te trekken.

Raphael Schutz, directeur-generaal op het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft tegen de Nederlandse ambassadeur in Israël gezegd dat het besluit van PGGM onacceptabel is en op valse gronden werd genomen. Dat meldt het Israëlische ministerie in een verklaring.

Daarnaast verwacht Israël dat Nederland zich, "in de geest van de warme vriendschap tussen de twee landen", nadrukkelijk uitspreekt tegen dit soort stappen, "die de relaties tussen Nederland en Israël alleen maar beschadigen". Het was de tweede keer in minder dan twee maanden dat de Nederlandse ambassadeur door Israël ontboden werd.

Een woordvoerder van PGGM zei dat de pensioenuitvoerder ondanks het ontbieden van de Nederlandse ambassadeur in Israël bij zijn besluit blijft.

In december werd Veldkamp door Israël al op het matje geroepen wegens het besluit van het Nederlandse waterbedrijf Vitens zich terug te trekken uit een samenwerking met Mekorot, het nationale Israëlische waterbedrijf. Vitens brak met Mekorot, omdat het water levert aan Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Het ontbieden van een ambassadeur geldt in de diplomatieke wereld als een forse maatregel en een ernstig signaal.

De Israëlische krant Haaretz meldt vrijdag dat Israël een tender heeft geopend voor 1.400 huizen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Bron: NU

Read: Dutch ambassador to Israel summoned for clarification meeting

NEDERLANDSE REGERING IS ONTERECHT TEGEN NEDERZETTINGEN IN ISRAEL! DE NEDERZETTINGEN ZIJN LEGAAL! Zie: Levy Committee Report: Settlements are “Not Illegal” - International Law Officially Recognizes Jewish Claims in Judea and Samaria [West-Bank]