maandag 6 januari 2014

Israelische Vitesse speler niet welkom in VAE

Ambassade Israël: triest incidentVitesse is zondag zonder de Israëlische verdediger Dan Mori afgereisd naar een trainingskamp in Abu Dhabi. Mori is niet welkom in de Verenigde Arabische Emiraten vanwege zijn Israëlische paspoort, zo heeft de club zondagavond bevestigd.

De 25-jarige Mori meldt op zijn Facebook-pagina: "Ik ben trots op mijzelf. Gezegend bent u Heer. Ik train wel in Nederland. Ik wens iedereen een fijne week toe."

Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (CDA) hebben scherpe kritiek op de Arnhemse eredivisionist. Omtzigt noemt Vitesse "een club zonder ruggengraat door hieraan toe te geven en gewoon naar Abu Dhabi te gaan". Volgens Wilders had Vitesse uit protest thuis moeten blijven. "Nu accepteren ze jodenhaat Emiraten. Laf."

Vitesse is de komende week op trainingskamp in Abu Dhabi en speelt twee oefenwedstrijden tegen Duitse clubs: dinsdag tegen VfL Wolfsburg en vrijdag tegen Hamburger SV, de ploeg van trainer Bert van Marwijk.

Mori is zevenvoudig international voor Israël. Hij staat sinds augustus 2012 onder contract in Arnhem.

De Israëlische ambassade in Nederland noemt de weigering van Vitesse-speler Dan Mori "triest". De voetballer reisde niet met de selectie naar de Verenigde Arabische Emiraten, omdat hij vanwege z'n Israëlische paspoort in het land niet welkom is.

"Dusdanige discriminatie in de sport is toch triest, terwijl juist sport boven politiek moet staan, nog afgezien van het 'buitenspel' zetten van één van de spelers."

De ambassade laat in een persbericht weten teleurgesteld te zijn in Vitesse. "De Nederlandse club heeft eraan bijgedragen een speler uit te sluiten op grond van zijn nationaliteit", vindt de ambassade.

"Het is erg jammer dat de voetbalclub uit Arnhem heeft gehandeld in strijd met de basisprincipes van de internationale sport, zoals non-discriminatie, moraliteit en sportmanschap."

Bron: NOS

CIDI: Brede verontwaardiging over discriminatie voetballer

Read: Soccer-Vitesse's Israeli defender refused entry to UAE