dinsdag 26 maart 2013

Görings broer Albert krijgt wellicht onderscheiding voor redding van Joden



JERUSALEM, 14-03-2013 - De jongere broer van Hermann Göring, Albert, krijgt mogelijk een onderscheiding van de staat Israël voor het redden van het leven van Joden tijdens de Holocaust. Albert Göring heeft Joden verborgen tijdens de oorlog.


Albert Göring was een Duitse zakenman die stierf in 1966. Van hem wordt gezegd dat hij honderden Joden en politieke dissidenten tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gered.

Irena Steinfeldt, directeur van de afdeling onderscheidingen bij Yad Vashem, het officiële instituut voor onderzoek van de Holocaust in Jerusalem, bereidt volgens de Britse krant The Daily Telegraph een dossier voor met Gestaporapporten en -verslagen van het Amerikaanse leger. Daarin zitten ook verslagen van verhoren van de jongere Göring, alsmede verklaringen van personen die hij heeft gered. De onderscheiding wordt uitgereikt aan hen die niet alleen Joden redden, maar daarbij hun leven riskeerden.

Er is een campagne gaande ter ere van de jongere broer van de nazileider, enige jaren tweede man na Hitler. Er is een groeiende erkenning van zijn inspanningen om de slachtoffers van de nazi's te redden van de concentratiekampen en bij het verkrijgen van vertrekvergunningen voor Joden. Op een keer schreef hij een brief aan de commandant van Dachau, waarin hij de vrijlating van een arts genaamd Charvat eiste; twijfel over wie dat precies was resulteerde in de vrijlating van twee mannen met dezelfde achternaam.

Een woordvoerder van Yad Vashem zei dat mevrouw Steinfeldt de afdeling werd een dossier voorbereidt over Albert Göring voor de commissie die ontvangers van de ondcerscheiding 'Rechtvaardige onder de Volkeren' keurt.

Ondanks hun tegenstrijdige politieke opvattingen, bleven de Göring-broeders in nauw contact. Volgens verkalringen van de familie accounts, zocht Albert met succes de steun van zijn broer ten behoeve van Joodse vrienden of politieke gevangenen. De familienaam beschermde hem ook tegen intensieve controle door de Gestapo. Een Gestaporapport vermeldt zelfs zijn afkeer voor de nazigebruiken, hij had een hekel aan de verplichte begroeting 'Heil Hitler'.

Hermann Göring, oprichter en maarschalk van de Luftwaffe, pleegde zelfmoord in 1946, de nacht voordat hij zou worden opgehangen. Zijn jongere broer bracht twee jaar door in de gevangenis. Hij moest veel moeite doen om de geallieerde autoriteiten van zijn onschuld te overtuigen. Dat leidde tot onder meer het samenstellen van een lijst van 34 mensen die hij had gered. Volgens het boek van William Hastings Burke over de zaak, Thirty Four, ervoer Albert het als moeilijk het stigma van de familienaam af te schudden en werd depressief en alcoholist na de oorlog.

Tijdens de oorlog werkte hij als export directeur van de Skodafabriek in bezet Tsjecho-Slowakije. Op dat moment was dat een grote wapenfabrikant. Na de oorlog werd hij berecht in Praag voor zijn rol, maar vrijgesproken na getuigenissen van fabrieksarbeiders.

Bron: fpmedia

Read: Göring's List: Should Israel Honor a Leading Nazi's Brother?