donderdag 28 maart 2013

VN ziet Syrische strijd overslaan naar Israël

Israeli armament at Israel/Golan-Syrian border

Niet allen Israël vreest, dat de burgeroorlog in Syrië de grens zal over schrijden. Nu waarschuwen ook VN-functionarissen, dat de Joodse Staat op korte termijn betrokken kan raken bij het bloedige conflict.

'De leden van de [VN] Veiligheidsraad hebben ernstige bezorgdheid uitgesproken over alle schendingen van de Disengagement of Forces Agreement', die na de Yom Kippoer-oorlog in 1973 de gedemilitariseerde bufferzone tussen Israël en Syrië instelde.

De Veiligheidsraad wees er verder op, dat zowel Syrische strijdkrachten als rebellenstrijders de bufferzone binnengaan, zonder rekening te houden met de gesloten overeenkomsten.

Tenslotte nam de Veiligheidsraad beide partijen in het Syrische conflict onder handen wegens het in gevaar brengen van de levens van duizend militairen van de VN-vredesmacht, die in de bufferzone zijn gestationeerd om de terugtrekking te controleren.

Grensoverschrijdende beschietingen vanuit Syrië hebben Israël al gedwongen om te reageren. Tot nu toe zijn zulke incidenten beheersbaar gebleven. Maar iedereen voelt wel aan, dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er een explosie plaatsvindt.

Het is ook belangrijk te weten, dat beide partijen in het Syrische conflict vijanden zijn van de Joodse Staat, en er waarschijnlijk geen probleem mee hebben als Israël schade oploopt als onderdeel van hun onderlinge conflict.

Het regime van de belegerde president Bashar Assad is officieel nog in oorlog met Israël, en heeft tientallen jaren anti-Israëlische terreurorganisaties zoals Hamas en Hezbollah een schuilplaats en hulp gegeven.

De Syrische rebellen bestaan grotendeels uit islamistische groeperingen, veelal gelieerd aan of verbonden met soortgelijke groepen als Moslimbroederschap of Al Qaida, die beide uiteindelijk de vernietiging van het 'Zionistische regime' nastreven.

Omdat de gevechten langzaam de grens steeds dichter naderen, is de situatie begrijpelijkerwijs zeer gespannen, en een reden voor grote bezorgdheid in Israël.

Bron: IsraelToday

Read: UN sees Syrian war spilling into Israel

Jesaja 17:1,2

De Godsspraak over Damascus.

"Zie, Damascus wordt weggenomen, zodat het geen stad meer is: het wordt een puinhoop, een bouwval. Verlaten liggen de steden van Aroër, zij zijn voor de kudden, die er legeren zonder dat iemand ze opschrikt."